Abhazia şi Osetia de Sud ar putea organiza în 2015 referendumuri pentru alipirea la Rusia

Abhazia şi Osetia de Sud ar putea organiza anul viitor referendumuri în vederea alipirii la Rusia, potrivit unor surse din cadrul Dumei de stat (Camera inferioară a Parlamentului rus), informează luni cotidianul Novîie Izvestia, citat de RIA Novosti în pagina online.

611 afișări
Imaginea articolului Abhazia şi Osetia de Sud ar putea organiza în 2015 referendumuri pentru alipirea la Rusia

Abhazia şi Osetia de Sud ar putea organiza în 2015 referendumuri pentru alipirea la Rusia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit unor deputaţi, această problemă ar fi în curs de examinare în cadrul administraţiei prezidenţiale ruse, fiind necesară o evaluare atentă a consecinţelor geopolitice şi economice. Experţii au păreri împărţite, unii considerând că expansiunea Rusiei este plauzibilă, în timp ce alţii apreciază că Moscova ar putea risca agravarea izolării pe scena internaţională, scrie Ria Novosti.

"Guvernul pare în sfârşit să fie conştient de faptul că Rusia trebuie să devină puternică. Astăzi suferim presiuni, suntem inundaţi cu sancţiuni şi ameninţaţi cu izolarea. Nimeni nu ar îndrăzni să trateze aşa o ţară puternică. Este vital ca noi să integrăm alte popoare, aşa cum făcea ţara noastră înainte. Trebuie să fie o axă politică pe termen lung", a declarat Vadim Soloviev, vicepreşedintele Comisiei pentru legislaţie constituţională din Duma de stat.

"Desigur, trebuie cunoscută întâi opinia locuitorilor din Abhazia şi Osetia de Sud şi abia după aceea să se organizeze referendumuri. Dacă numai 20 la sută dintre locuitori s-ar pronunţa în favoarea aderării Abhaziei la Rusia, ar fi inutilă organizarea unui vot. Dar eu cred că majoritatea populaţiei locale ar vrea să devină rusă", a adăugat el.

Fostul deputat Aleksandr Gurov consideră însă că o astfel de decizie nu ar fi oportună. "Scandalul din Crimeea, problemele liderilor noştri în sud-estul ucrainean... Suntem calificaţi drept agresori. Dar pentru a contraria pe toată lumea, continuăm să avansăm", a precizat el, adăugând că cele două republici separatiste georgiene sunt slabe şi au tot timpul nevoie de bani. În schimb, Kremlinul ar trebui să se ocupe de alte probleme, precum dezvoltarea agriculturii şi ştiinţei sau aprovizionarea ţării cu produse necesare, în loc să adauge o povară suplimentară, a conchis Gurov.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici