Abuzurile contra protestatarilor arestaţi stârnesc preocupare în Iran

Presupusele abuzuri împotriva iranienilor arestaţi în cursul protestelor izbucnite după scrutinul prezidenţial din 12 iunie provoacă preocuparea populaţiei iraniene, scrie ziarul New York Times.

15 afișări
Imaginea articolului Abuzurile contra protestatarilor arestaţi stârnesc preocupare în Iran

Abuzurile contra protestatarilor arestaţi stârnesc preocupare în Iran (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit martorilor, unii deţinuţi ar fi fost omorâţi în bătaie de gardieni în penitenciarele supraaglomerate. Alţii afirmă că le-au fost smulse unghiile sau au fost obligaţi să lingă vasele de la toaletele mizerabile.

Relatările despre abuzurile comise de gardieni asupra persoanelor arestate - bazate pe declaraţiile rudelor şi informaţiile publicate pe site-urile opoziţiei - au provocat iritarea iranienilor de rând, chiar şi printre cei mai de seamă conservatori.

În ultimele zile au fost returnate familiilor alte cadavre pline de vânătăi, iar oficialii din anumite spitale le-au spus militanţilor pentru drepturile omului că deţin probe care atestă că peste 100 de protestatari şi-au pierdut viaţa după alegeri.

Marţi, Guvernul a eliberat 140 de deţinuţi, ca unul dintre gesturile conciliatorii menite să evite noi critici.

Preşedintele Mahmoud Ahmadinejad i-a cerut responsabilului pentru Justiţie să dea dovadă de "milă islamică" faţă de toţi deţinuţii, iar luni liderul suprem iranian, ayatolahul Ali Khamenei, a intervenit personal şi a închis un centru de detenţie.

Există însă semnale că furia oamenilor persistă şi că ea nu se limitează doar la cei care au ieşit în stradă pentru a reclama comiterea de fraude după realegerea de luna trecută a lui Ahmadinejad.

Mai mulţi conservatori au declarat că abuzurile sugerează o îngrijorătoare lipsă de responsabilitate şi au vorbit despre intenţia manifestată de preşedintele iranian de a-l sfida chiar şi pe venerabilul ayatolah Khamenei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici