Această fotografie a făcut înconjurul lumii. POVESTEA EMOŢIONANTĂ a femeii din imagine, la patru ani de la drama pe care a trăit-o - FOTO

Aesha Mohammadzai a fost desfigurată pe când avea 18 ani de soţul ei taliban după ce a încercat să scape de căsătorie. I-au fost tăiate nasul şi urechile, iar acum, la patru ani de când a fugit în Statele Unite ale Americii, femeia încearcă să lase în urmă momentele dureroase pe care le-a trăit.

9115 afișări
Imaginea articolului Această fotografie a făcut înconjurul lumii. POVESTEA EMOŢIONANTĂ a femeii din imagine, la patru ani de la drama pe care a trăit-o - FOTO

Această fotografie a făcut înconjurul lumii. POVESTEA EMOŢIONANTĂ a femeii din imagine, la patru ani de la drama pe care a trăit-o

Imaginea femeii afgane căreia i-a fost tăiat nasul de către soţul ei a revoltat şi înduioşat în acelaşi timp opinia publică după ce poza ei a fost publicată pe coperta revistei Time.

Poza a fost semnalul de alarmă asupra brutalităţilor la care sunt supuse femeile din Afghanistan, informează Daily Mail.

La patru ani de la evenimente, Aesha încearcă să lase în urmă toate evenimentele neplăcute prin care a trecut şi să se adapteze la viaţa din Statele Unite ale Americii, acolo unde a primit azil politic. 

De atunci, ea a suferit mai multe operaţii pentru reconstrucţia nasului şi a primit educaţia care i-a fost refuzată în ţara natală.

A ajuns în SUA fără să ştie engleză, dar a reuşit să se descurce într-un mediu total diferit faţă de cel cu care era obişnuită.

Totuşi, cei apropiaţi mărturisesc că aceasta este încă marcată profund de evenimentele prin care a trecut şi trece de la o stare la alta, de la agitaţie şi accese de furie la afecţiune nemăsurată pentru cei din jur. 

Psihologul Shiphra Bakhchi, care a ajutat-o pe Aesha să treacă pentru stresul post-traumatic, crede că desfigurarea la care a fost supusă i-a cauzat cicatrice mai mari la nivel mental decât fizic. "Sper ca la un moment dat ea să fie o tânără doamna normală care a trecut printr-o traumă teribilă", a spus psihologul.

Când Aesha avea 12 ani, tatăl ei i-a promis unui luptător taliban că fetiţa se va mărita cu el, pentru a plăti o datorie. Ea a fost dată familiei acestuia, care a abuzat-o şi a forţat-o să doarmă în grajd, cu animalele.

Când fata încercat să fugă, soţul ei a pedepsit-o tăindu-i nasul şi urechile.

Aesha a povestit momentele îngrozitoare prin care a trecut. "Când mi-au tăiat nasul şi urechile am leşinat. În mijlocul nopţii simţeam ca şi cum aveam apă caldă în nas. Am deschis ochii şi nici măcar nu puteam vedea din cauza sângelui", a spus ea.

Lăsată să moară în munţi, s-a târât până la casa bunicului ei iar tatăl a reuşit să o ducă la o clinică medicală americană unde doctorii s-au îngrijit de ea timp de zece săptămâni.

Apoi, a fost transportată la un adăpost secret din Kabul, iar în august 2010 a zburat în SUA la iniţiativa Fundaţiei Grossman Burn. A fost preluată de o organizaţie de caritate din New York numită "Femei pentru Femeile Afgane", care au întreţinut-o şi au plătit pentru educaţia ei.

Dar Aesha a devenit curând nemulţumită iar comportamentul ei a trezit semne de îngrijorare. Într-un acces de furie, s-a aruncat la podea şi s-a dat cu capul de parchet, trăgându-se de păr şi muşcându-şi degetele.

Persoana care avea grijă în principal de ea la centru, Esther Hyneman, martoră la furia Aeshei, a spus că nu avea cum să o oprească din a-şi face rău şi a sunat la serviciile de urgenţă pentru ajutor. După acest episod, Aesha a fost internată în spital pentru zece zile.

În decembrie 2011, Aesha a plecat să locuiască cu Mati Arsla şi Jami Rasouli-Arsala, rude ale unei membre din organizaţia care a găzduit-o. Aici, ea se pare că s-a adaptat mai bine.

Aeshei i s-a implantat o proteză pentru nas, dar doctorul Peter Grossman speră să-i ofere femeii "o soluţie permanentă", ceea ce înseamnă reconstrucţia nasului şi a urechilor folosind oase, ţesut şi cartilaj din alte părţi ale corpului. 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici