Acord privind utilizarea de către SUA a şapte baze militare din Columbia

Columbia a încheiat un acord cu Statele Unite care le permite acestora din urmă să folosească şapte baze militare columbiene, a anunţat vineri Ministerul columbian de Externe.

24 afișări
Imaginea articolului Acord privind utilizarea de către SUA a şapte baze militare din Columbia

Acord privind utilizarea de către SUA a şapte baze militare din Columbia (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

"Acest acord reafirmă angajamentul celor două părţi în lupta împotriva traficului de droguri şi a terorismului", a declarat Ministerul columbian de Externe.

"Textul urmează să fie analizat de instanţele guvernamentale din fiecare ţară înainte de a fi semnat", adaugă diplomaţia columbiană fără a oferi detalii.

Acest acord le permite americanilor să folosească bazele columbiene pentru a desfăşura operaţiuni de supraveghere aeriene antidrog şi antiterorism în Oceanul Pacific.

Washingtonul s-a orientat spre Bogota după închiderea bazei americane antidrog din Manta, în Ecuador, Quito interzicând prezenţa trupelor străine pe teritoriul său.

Dar anunţul unui acord de principiu între Bogota şi Washington a provocat reticenţe în regiune.

Criticile cele mai virulente au venit din partea celor doi vecini ai Columbiei, Ecuadorul şi Venezuela, liderii stângii radicale latino-americane, pentru care acest acord ameninţă stabilitatea regională.

Brazilia, celălalt vecin al Columbiei, şi-a exprimat îngrijorarea şi a cerut garanţii că misiunile desfăşurate în cadrul acestui acord nu vor depăşi graniţele teritoriului columbian.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici