Acordul nuclear. Iranul îi cere lui Biden să ridice ”necondiţionat” sancţiunile impuse de Trump, după ce noul preşedinte a anunţat că vrea să readucă SUA în acordul de la Viena

  • Ministrul iranian de Externe îi cere lui Biden să ridice „necondiţionat” sancţiunile impuse de Donald Trump împotriva ţării sale dacă vrea să salveze acordul nuclear.
  • Mohammad Javad Zarif avertizează împotriva oricărei tentaţii a noului preşedinte american de a dori să „smulgă concesii” Iranului.
  • Acordul nuclear a fost încheiat în iulie 2015 la Viena între Iran şi Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania pentru a împiedica Teheranul să dezvolte capacităţile necesare creării armelor atomice.
  • În 2018, Donald Trump şi-a retras ţara din programul nuclear şi a reintrodus sancţiunile împotriva Teheranului.
1925 afișări
Imaginea articolului Acordul nuclear. Iranul îi cere lui Biden să ridice ”necondiţionat” sancţiunile impuse de Trump, după ce noul preşedinte a anunţat că vrea să readucă SUA în acordul de la Viena

Acordul nuclear. Iranul îi cere lui Joe Biden să ridice ”necondiţionat” sancţiunile impuse de Donald Trump | Foto: Profimedia

Noua administraţie americană trebuie să ridice „necondiţionat” sancţiunile impuse de Donald Trump împotriva Iranului dacă vrea să salveze acordul nuclear, avertizează ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, în rubrica sa publicată vineri 22 ianuarie în revista americană Foreign Affairs, notează Le Figaro.
 
În primul rând, guvernul lui Joe Biden trebuie „să elimine necondiţionat toate sancţiunile impuse asupra Iranului de la venirea lui Trump la putere,” a scris el.
 
De asemenea, Mohammad Javad Zarif avertizează împotriva oricărei tentaţii a noului preşedinte american de a dori să „smulgă concesii” Iranului.
 
Acordul nuclear a fost încheiat în iulie 2015 la Viena între Iran şi Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania pentru a împiedica Teheranul să dezvolte capacităţile necesare creării armelor atomice.
 
Datorită pactului Iranul a fost scutit de sancţiunile internaţionale, în schimbul unei limitări drastice a programului său nuclear şi a unor garanţii că nu încearcă să intre în posesia bombei atomice.
 
În 2018, Donald Trump şi-a retras ţara din programul nuclear şi a reintrodus sancţiunile împotriva Teheranului.
 
Joe Biden şi-a anunţat intenţia de a readuce America în acordul de la Viena. Însă a condiţionat aceasta de o revenire a Iranului la respectarea strictă a angajamentelor, după ce în 2019 Teheranul a renunţat progresiv la majoritatea angajamentelor asumate la încheierea acordului

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici