Activişti şi victime din Myanmar depun plângere penală în Germania pentru atrocităţi ale militarilor

Mai mulţi activişti şi victime din Myanmar au depus plângere penală în Germania acuzându-i pe militarii aflaţi la putere în ţara lor de atrocităţi, potrivit Reuters.

346 afișări
Imaginea articolului Activişti şi victime din Myanmar depun plângere penală în Germania pentru atrocităţi ale militarilor

Activişti şi victime din Myanmar depun plângere penală în Germania pentru atrocităţi ale militarilor

Activişti din Myanmar şi 16 persoane care susţin că sunt victimele abuzurilor militarilor au depus o plângere penală în Germania. Comandanţii de rang înalt din armata din Myanmar sunt acuzaţi că au instigat la genocid împotriva musulmanilor Rohingya şi au comis atrocităţi în ultimii doi ani de când au preluat puterea.

Depunerea plângerii face parte dintr-o serie de demersuri juridice internaţionale prin care se încearcă tragerea la răspundere a armatei din Myanmar pentru presupusele atrocităţi comise împotriva minorităţii Rohingya din ţară, a susţinătorilor democraţiei şi a civililor care se opun loviturii de stat.

Fortify Rights, un grup pentru apărarea drepturilor omului care susţine plângerea, a declarat că Germania a fost aleasă datorită recunoaşterii principiului „jurisdicţiei universale", care susţine că o instanţă naţională poate judeca persoanele acuzate de crime internaţionale grave.

„Plângerea oferă noi dovezi care demonstrează că armata din Myanmar a ucis, violat, torturat, întemniţat, persecutat în mod sistematic şi a comis alte acte care constituie genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război", a declarat Matthew Smith, director executiv al Fortify Rights, într-o conferinţă de presă susţinută la Bangkok.

Cei 16 reclamanţi individuali din dosar includ etnici Rohingya şi alte persoane care au supravieţuit sau au fost martori ai crimelor comise în Myanmar după lovitura de stat, a precizat Fortify Rights.

În trecut, reprezentanţii armatei din Myanmar au negat abuzurile privind drepturile omului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici