Activiştii pentru climă au vandalizat tabloul lui Monet într-un muzeu din Suedia

Două femei au fost reţinute la Stockholm după ce au aruncat cu "un fel de vopsea" într-un tablou al artistului francez Claude Monet şi apoi s-au lipit de ramă, a anunţat miercuri Muzeul Naţional al Suediei.

3335 afișări
Imaginea articolului Activiştii pentru climă au vandalizat tabloul lui Monet într-un muzeu din Suedia

Sursa foto: Twitter

Tabloul, "Grădina artistului de la Giverny", era expus în cadrul unei expoziţii la muzeu. Purtătorul de cuvânt Hanna Tottmar a declarat că opera de artă a fost învelită în sticlă şi "este în prezent examinată de către conservatorii muzeului pentru a vedea dacă a suferit vreo deteriorare".
 
Expoziţia, intitulată "Grădina", a fost închisă, dar se aşteaptă să se redeschidă pentru vizitatori joi. "În mod normal, ne distanţăm de acţiunile în care arta sau patrimoniul cultural riscă să fie deteriorate... indiferent de scop", a declarat Per Hedström, directorul interimar al muzeului.
 
Înainte de a fi reţinuţi, activiştii au murdărit pictura cu vopsea roşie, potrivit unei înregistrări video a incidentului de miercuri, relatează NBC News
 
"Situaţia este urgentă. În calitate de asistentă medicală, refuz să privesc. Pandemia nu a fost nimic în comparaţie cu colapsul climatic. Este vorba despre viaţă sau moarte", a strigat una dintre femei, identificată într-un comunicat de presă ca fiind Emma Johanna Fritzdotter.
 
"Oamenii nu vor muri doar din cauza căldurii. Se vor răspândi noi boli şi nici măcar nu ne putem imagina amploarea", a mai spus ea.
 
Helen Wahlgren, purtătoarea de cuvânt a grupului de activişti Restore Wetlands, a declarat că scopul acţiunii de la muzeu a fost de a face presiuni asupra guvernului suedez pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră.
 
"Trebuie să facem tot posibilul pentru a atrage atenţia asupra acestei catastrofe climatice şi a cererilor noastre de a reface zonele umede" care stochează cantităţi mari de carbon", a spus Wahlgren.
 
"Grădina artistului de la Giverny", pe care Monet a pictat-o în 1900, este cea mai recentă operă de artă dintr-un muzeu care a fost vizată de activiştii pentru climă pentru a atrage atenţia asupra încălzirii globale.
 
Grupul britanic Just Stop Oil a aruncat cu supă de roşii pe tabloul "Floarea-soarelui" al lui Vincent van Gogh din Galeria Naţională din Londra, în octombrie.
 
De asemenea, activiştii Just Stop Oil s-au lipit de rama unei copii a tabloului "Cina cea de Taină" de Leonardo da Vinci, la Royal Academy of Arts din Londra, şi de tabloul "The Hay Wain" de John Constable, la National Gallery.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici