Afganistan: Forţele NATO au ucis mai mulţi civili, în timpul unui raid aerian

Forţele NATO din Afganistan au anunţat, vineri, că au ucis mai mulţi civili, în timpul unui raid aerian care îi viza pe talibanii din sudul ţării, fără a preciza numărul victimelor, relatează AFP.

1 afișare
Imaginea articolului Afganistan: Forţele NATO au ucis mai mulţi civili, în timpul unui raid aerian

Afganistan: Forţele NATO au ucis mai mulţi civili, în timpul unui raid aerian

"În mod tragic, miercuri, a existat un anumit număr de victime civile în timpul unei confruntări", care a durat "mai multe ore", pe valea Gereshk, în provincia Helmand, informează un comunicat al Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate (ISAF), aflată sub comandament NATO.

"Talibanii au atacat ISAF (...) şi am solicitat ajutor aerian pentru a îndepărta ameninţarea", adaugă comunicatul. "ISAF nu a observat prezenţa civililor în apropierea ţintei şi se pare că un număr de persoane, care nu participau la confruntări, au fost ucise", precizează textul.

"Noi luăm toate măsurile de precauţie posibile pentru a evita pierderile civilile în timpul operaţiunilor noastre şi avertizăm populaţia înainte, atunci când se poate", a explicat comandantul Antony McCord, purtătorul de cuvânt al comandamentului NATO din sudul ţării. "Am deschis o anchetă în cazul acestui incident" petrecut în zona Zumbelay, a adăugat el în comunicat.

Provincia Helmand, unde se află majoritatea culturilor de mac, care reprezintă o sursă importantă de finanţare pentru talibani, este una dintre cele mai instabile regiuni din ţară, multe zone de aici fiind în afara controlului autorităţilor.

Pe de altă parte, guvernatorul unui district din această regiune a declarat că forţele aeriene ale NATO au ucis şase civili afgani, în special femei şi copii. Abdul Manaf a precizat că talibani au folosit civilii ca "scuturi umane", în timpul confruntărilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici