Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică anunţă cu regret un eşec al unui acord cu Teheranul

AIEA şi-a exprimat regretul faţă de eşecul unui acord cu Iranul asupra continuării negocierilor referitoare la programul nuclear controversat al Republicii islamice, cu scop militar, aşa cum suspectează occidentalii, sau strict civil, aşa cum susţine Teheranul.

423 afișări
Imaginea articolului Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică anunţă cu regret un eşec al unui acord cu Teheranul

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică anunţă cu regret un eşec al unui acord cu Teheranul (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Într-un comunicat difuzat în noaptea de marţi spre miercuri, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a relevat refuzul Teheranului de a acorda misiunii acestei Agenţii ONU acces la o presupusă instalaţie nucleară din Parchin, situată într-o bază militară.

În acest comunicat, Agenţia nu oferă informaţii asupra a ceea ce intenţionează să facă după acest eşec, pe care îl va dezbate în cadrul Consiliului Guvernatorilor pe 5 martie.

Aceste critici dure din partea AIEA intervin la finalul unei vizite de două zile la Teheran, pe 20 şi 21 februarie, a unei misiuni de rang înalt a Agenţiei, considerată a "ultimei şanse", care s-a desfăşurat după o primă vizită, în perioada 29-31 ianuarie. Această a doua misiune, ca şi prima, a fost condusă de adjunctul directorului Agenţiei ONU şi şeful inspectorilor, belgianul Herman Nackaerts.

În comunicat, directorul general al Agenţiei ONU, japonezul Yukiya Amano, şi-a exprimat personal dezamăgirea faţă de atitudinea iranienilor. "Este dezamăgitor că Iranul nu a acceptat cererea noastră de a vizita Parchin în prima sau cea de a doua misiune", a declarat el, citat în document. "Noi ne-am angajat cu un spirit constructiv, dar nu s-a ajuns la niciun acord", a adăugat Amano.

În pofida acestui fapt, anunţă AIEA, "au fost depuse eforturi intense într-o încercare de a se ajunge la crearea unui document care să permită clarificarea problemelor în suspans în legătură cu programul nuclear iranian, mai ales cele referitoare la posibile dimensiuni militare. Din nefericire, nu s-a putut ajunge la un acord asupra acestui document".

Declaraţiile de partea iraniană au fost diferite. Ambasadorul Teheranului la AIEA Ali Asghar Soltanieh, prezent la negocierile din capitala iraniană, a declarat marţi că "aceste negocieri vor continua în viitor". Cea de a "doua rundă a negocierilor a vizat cooperarea şi înţelegerea reciprocă dintre Iran şi AIEA", a continuat el, calificând discuţiile ca "intense", dar fără să ofere detalii despre conţinutul acestora.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici