Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică anunţă un eşec în privinţa unui acord cu Iranul asupra unui plan de verificare

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) nu a încheiat niciun acord cu Iranul asupra unui plan de verificare a programului său nuclear controversat, a declarat joi şeful inspectorilor Herman Nackaerts, la întoarcerea dintr-o vizită în Iran.

238 afișări
Imaginea articolului Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică anunţă un eşec în privinţa unui acord cu Iranul asupra unui plan de verificare

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică anunţă un eşec în privinţa unui acord cu Iranul asupra unui plan de verificare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am purtat discuţii cu privire la un document de abordare structurată" vizând examinarea unei posibile dimensiuni militare a programului nuclear iranian, "care nu au putut să fie finalizat", a declarat belgianul pe aeroportul din Viena.

"Încă nu am ajuns la un acord asupra unei date a unei viitoare reuniuni", a adăugat el.

Reprezentantul iranian la Agenţia ONU Ali Asghar Soltanieh a anunţat miercuri progrese în cadrul acestor dicuţii. "Divergenţe au fost soluţionate şi s-a ajuns la un acord asupra anumitor puncte ale modalităţilor (acestui cadru)", a spus el.

Întrebat despre eventuale progrese, Nackaerts a răspuns evaziv. "Face parte din negocieri şi este dificil, pentru mine, să fac un comentariu asupra acestui subiect", a declarat el.

"Angajamentul nostru de a continua dialogul este de nezdruncinat", a continuat oficialul AIEA. "Vom lucra din greu pentru a soluţiona diferendele care rămân", a subliniat el.

AIEA încearcă să obţină un acces mai larg la instalaţii, persoane sau documente care pot clarifica puncte relevate în raportul său din 2011 cu privire la anumite elemente, prezentate ca credibile, potrivit cărora Iranul a acţionat în vederea creării bombei atomice înainte de 2003 şi, poate, ulterior.

Agenţia ONU solicită să viziteze baza militară Parchin, unde au fost detectate activităţi suspecte, şi bănuieşte Teheranul că blochează accesul la instalaţie cu scopul de a şterge orice urmă compromiţătoare.

La fel ca în cazul vizitelor anterioare, "accesul la Parchin nu a fost autorizat" delegaţiei AIEA, a declarat Nackaerts.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici