Regatul Unit face un nou pas spre statutul de superputere ştiinţifică globală. Agenţia Aria, „cu risc ridicat”, înfiinţată în Marea Britanie

  • Marea Britanie urmează să lanseze o agenţie ştiinţifică „de risc ridicat” pentru inovaţii majore.
  • Potrivit Guvernului, va avea o „toleranţă mai mare la eşec decât normalul”.
  • Urmează modelul agenţiei americane care a contribuit în mod esenţial la crearea internetului şi a GPS, relatează BBC.
4937 afișări
Imaginea articolului Regatul Unit face un nou pas spre statutul de superputere ştiinţifică globală. Agenţia Aria, „cu risc ridicat”, înfiinţată în Marea Britanie

FOTO: Kwasi Kwarteng. Sursa: Profimedia

Agenţia Aria dispune de o finanţare de 800 de milioane de lire sterline pe parcursul a patru ani şi va avea o „toleranţă mai mare la eşec decât normalul”, a spus guvernul.

Noul organism - Advanced Research & Invention Agency (Aria) - va finanţa cercetările ştiinţifice „cu risc ridicat şi cu recompense majore”, a spus executivul britanic.

Dar actuala finanţare pe care o va obţine Aria este o mică parte din banii pompaţi în actualele organisme guvernamentale de cercetare, cum ar fi UK Research and Innovation (UKRI). Numai pentru 2020-21, guvernul a alocat 10,36 miliarde de lire sterline pentru programele şi organismele sale de cercetare.

Cu toate acestea, guvernul a spus că Aria va „contribui la consolidarea poziţiei Regatului Unit ca superputere ştiinţifică globală”.

Secretarul de afaceri, Kwasi Kwarteng, a declarat că noua agenţie va „conduce spre tehnologiile de mâine”, „eliminând birocraţia inutilă”.

„De la motorul cu aburi până la cele mai noi tehnologii de inteligenţă artificială, Marea Britanie este plină de descoperiri ştiinţifice. Setul de provocări de astăzi - indiferent dacă sunt epidemii sau schimbări climatice - au nevoie de soluţii îndrăzneţe, ambiţioase şi inovatoare. Condusă independent de cei oameni de ştiinţă excepţionali, această nouă agenţie se va concentra pe identificarea şi finanţarea rapidă a celor mai avansate cercetări şi tehnologii”, a spus Kwarteng.

Recrutarea unui director executiv şi a unui preşedinte pentru agenţie va începe în următoarele săptămâni.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici