Ahmadinejad răspunde unor declaraţii făcute de Nicolas Sarkozy la adresa lui

Preşedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, i-a replicat, marţi, într-o intervenţie la postul France 2, omologului francez, Nicolas Sarkozy, că "poporul francez merită mai mult decât liderii săi actuali" şi a pus condiţii reglementării delicatului dosar al lui Clotilde Reiss.

57 afișări
Imaginea articolului Ahmadinejad răspunde unor declaraţii făcute de Nicolas Sarkozy la adresa lui

Ahmadinejad răspunde unor declaraţii făcute de Nicolas Sarkozy la adresa lui (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ahmadinejad a afirmat, referindu-se la declaraţiile lui Sarkozy făcute la sfârşitul lunii august: "Acest domn Sarkozy se amestecă în afacerile interne ale naţiunii noatre. Şi eu am o recomandare asemănătoare".

"Cred că poporul francez merită mai mult decât liderii săi actuali. Pentru mine, mânia domnului Sarkozy nu este admisibilă", a adăugat el.

La 31 august, Sarkozy a declarat la Berlin: "Aş vrea să spun cât de mult admirăm curajul poporului iranian. Vreau să spun că merită mai mult decât liderii actuali".

Preşedintele francez a fost întrebat atunci în legătură cu situaţia politică din Iran, după realegerea contestată de la 12 iunie a preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad, care a provocat manifestaţii de protest fără precedent în Republica Islamică.

Relaţiile dintre Paris şi Teheran au atins un nivel de tensiune rar întâlnit, având în vedere ameninţările cu sancţiuni intensificate din cauza dosarului nuclear, acuzaţiilor de ingerinţă şi cazului Clotilde Reiss.

În cazul Clotilde Reiss, tânăra franţuzoaică în vârstă de 24 de ani arestată la 1 iulie, apoi încarcerată, înainte de a fi eliberată, cu condiţia de a rămâne la amabasada Franţei, preşedintele iranian a părut să prezinte liniile unei propuneri de compromis însoţite de condiţii.

"Dar trebuie să ştiţi că există câţiva iranieni care se află în închisoare în Franţa de mai mulţi ani. Aceştia sunt prizonieri care, şi ei, au o familie, şi ei au un tată, o mamă", a declarat preşedintele iranian.

Întrebat în legătură cu o eventuală graţiere a lui Clotilde Reiss, el a răspuns: "Din nefericire noi nu am văzut nici o acţiune a Guvernului francez în favoarea acestor prizonieri".

Cotidianul Le Figaro a dezvăluit marţi că Franţa analiza posibilitatea trimiterii la Teheran a lui Ali Vakili Rad, un iranian condamnat în 1994 la închisoare pe viaţă, cu posibilitatea suspendării pedepsei după 18 ani, pentru asasinarea în 1991 a fostului prim-ministru Shapour Bakhtiar.

Avocatul acestuia din urmă, Sorin Margulis, a confirmat marţi că a cerut la mijlocul lunii august eliberarea condiţionată, însoţită de expulzarea clientului său.

El a ţinut însă să sublinieze că această cerere de eliberare a lui Vakili Rad nu avea legătură cu eventuale negocieri privind eliberarea lui Clotilde Reiss.

În acest interviu acordat televiziunii France 2, preşedintele ultraconservator l-a criticat şi pe ministrul francez al Afacerilor Externe Bernard Kouchner, apreciind că el a contribuit la protestele care au urmat realegerii sale.

"Noi regretăm acţiunea celor care au provocat aceste confruntări. Puneţi deci întrebarea postului de televiziune Vocea Americii, BBC şi Ministerului francez al Afacerilor Externe, care au incitat oamenii să se revolte", a declarat el.

Jurnalistul l-a întrebat atunci dacă el consideră că şeful diplomaţiei franceze este "responsabil de moartea lui Neda", tânăra iraniană ucisă în timpul manifestaţiilor de la Teheran în iunie şi devenită unul dintre simbolurile mişcării de contestare. "Da, este responsabil şi el", a răspuns Mahmoud Ahmadinejad.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici