Airbus propune revizuirea procedurilor în caz de intrare în vrie a avioanelor

Procedurile de securitate aplicate de echipajele avioanelor în caz de alarmă de intrare în vrie fac obiectul "unui vast grup de lucru, în curs, pentru modificarea acestora", după o serie de incidente în întreaga lume, potrivit ediţiei de joi a cotidianului le Figaro.

277 afișări
Imaginea articolului Airbus propune revizuirea procedurilor în caz de intrare în vrie a avioanelor

Airbus propune revizuirea procedurilor în caz de intrare în vrie a avioanelor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Posibilitatea intrării în vrie - prăbuşirea avionului, fără control asupra comenzilor -, cauzată de informaţii false furnizate de sondele de măsurare a vitezei, a fost una dintre ipotezele lansate pentru explicarea prăbuşirii zborului AF447, efectuat cu un avion Airbus între Rio şi Paris, la 1 iunie 2009, dar aceasta nu a fost confirmată, din cauză că nu au fost găsite cutiile negre.

"Mai multe accidente recente au relevat că procedurile Stall create în caz de intrare în vrie a unui avion nu sunt potrivite", afirmă cotidianul, care precizează că "în anumite cazuri, ele împiedică echipajul să iasă din această situaţie periculoasă şi uneori dramatică".

Toţi constructorii şi toate companiile aeriene sunt vizate de aceste "cercetări vaste", orice hotărâre în acest domeniu fiind luată la nivel internaţional.

Acest grup de lucru "se înscrie în cadrul unui proces permanent de ameliorare a procedurilor", a anunţat constructorul european de avioane Airbus. "Noi vom propune modificarea procesului care se aplică în caz de intrare în vrie", a precizat aceeaşi sursă, ţinând cont "de experienţa culeasă şi observaţiile piloţilor".

"Putem ameliora sistemul", a admis Airbus, care adaugă că "piloţii sunt profesionişti foarte riguroşi, care aplică proceduri ce trebuie ameliorate, atunci când nu sunt optime".

Potrivit Le Figaro, în cadrul formării, în prezent, a piloţilor, pe simulatoare de zbor, "nu pot fi transcrişi parametri unei intrări în vrie şi, deci, (aceştia) nu pot fi antrenaţi pentru a ieşi" dintr-o asemenea situaţie. Acesta este motivul pentru care Airbus va propune "modificarea antrenării echipajelor", a anunţat grupul, care "va propune companiilor care îi sunt cliente să îmbarce instructorii la bordul zborurilor-test, pentru a oferi un antrenament la faţa locului", potrivit cotidianului.

"Air France susţine Airbus în voinţa sa de a modifica această procedură în cadrul tuturor avioanelor din flota mondială", a dat asigurări compania franceză pentru Le Figaro, apreciind că "această evoluţie este necesară".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici