Ajutoare de zece miliarde de dolari, solicitate pentru reconstrucţie în Haiti

Haiti are nevoie de un ajutor internaţional de zece miliarde de dolari pentru reconstrucţie şi consolidarea instituţiilor, a declarat luni preşedintele dominican, Leonel Fernandez, în timpul primei reuniuni internaţionale privind reconstrucţia acestei insule devastată de cutremur.

18 afișări
Imaginea articolului Ajutoare de zece miliarde de dolari, solicitate pentru reconstrucţie în Haiti

Ajutoare de zece miliarde de dolari, solicitate pentru reconstrucţie în Haiti (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

"Am văzut că Haiti ar putea avea nevoie de aproximativ două miliarde de dolari pe an", a declarat Fernandez, gazda, la Santo Domingo, a primei reuniuni internaţionale privind ajutorarea Haiti.

"Discutăm despre un program pe cinci ani, (în valoare) de aproximativ zece miliarde de dolari (şapte miliarde de euro)", a adăugat acesta, prezentând o primă concluzie a dezbaterilor, la care au fost prezenţi, de asemenea, preşedintele haitian, Rene Preval, mai multe ţări din regiune şi funcţionari internaţionali.

Pentru ca acest ajutor să fie eficient, este necesară "o convergenţă în plan internaţional" şi o "coordonare internă" pentru asigurarea controlului asupra ajutorului, lucru care face necesară consolidarea autorităţii centrale în Haiti, a avertizat el.

"În primul rând, ajutorul umanitar de urgenţă trebuie să continue, dar există (anumite) probleme logistice care trebuie soluţionate (...). Este nevoie de o autoritate centrală în Haiti care să coordoneze susţinerea oferită, pentru ca ajutorul umanitar să aibă efectul dorit", a subliniat acesta.

Participanţii la această reuniune au propus, de asemenea, evaluarea impactului economic al cutremurului şi stabilirea unei liste de priorităţi în insulă.

Fernandez a propus ca valoarea datoriilor ţării sale să fie direcţionată, după ce va fi plătită, într-un fond pentru Haiti.

"Republica Dominicană are o datorie faţă de Clubul de la Paris. Vom onora această datorie, dar sperăm ca această plată să poată fi canalizată către crearea unui fond special pentru Haiti", a spus el.

Potrivit vicepremierului spaniol, Maria Teresa Fernandez de la Vega, prezentă la reuniune, "Guvernul şi poporul din Haiti trebuie să fie principalii actori ai procesului de reconstrucţie", dar este "necesară" implicarea "întregii comunităţi internaţionale".

Banca Interamericană pentru Dezvoltare (BID) intenţionează să anuleze datoria Haiti, de aproximativ 480 de milioane de dolari, a declarat la Santo Domingo Manuel Labrado, purtătorul de cuvânt al instituţiei în această ţară caraibiană. El a anunţat, totodată, că banca va pune la dispoziţia ţării 364 de milioane de dolari.

Franţa solicită, de asemenea, anularea restului datoriei Haiti către Clubul de la Paris, care regrupează principalii creditori publici, a anunţat vineri ministrul Economiei, Christine Lagarde.

Haiti a acumulat în 2009 o datorie de peste un miliard de dolari, în principal faţă de Banca Mondială şi BID, dar şi faţă de ţări din Clubul de la Paris, potrivit Ministerului Economiei de la Paris.

Preşedintele haitian Rene Preval a apreciat, la începutul reuniunii că reconstrucţia ţării sale nu se va putea face doar din exterior, aceasta depinzând de "stabilitatea politică şi economică". "Este necesar să consolidăm instituţiile democratice", a afirmat el.

Cutremurul din Haiti s-a soldat cu peste 70.000 de morţi, 250.000 de răniţi, iar 1,5 milioane de persoane au rămas fără adăpost, potrivit ultimului bilanţ.

O reuniune a donatorilor pentru Haiti va fi organizată la Montreal, la 25 ianuarie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici