Alarmă în Polonia. Pisici infectate cu gripă aviară, sursa de infectare necunoscută

Autorităţile veterinare din Polonia sunt în alertă după ce 16 pisici domestice s-au infectat cu virusul H5N1 al gripei aviare. Deşi nu se cunoaşte încă sursa exactă de infectare, îngrijorarea creşte deoarece infecţia a fost confirmată în şase oraşe diferite.

368 afișări
Imaginea articolului Alarmă în Polonia. Pisici infectate cu gripă aviară, sursa de infectare necunoscută

Până acum, 16 pisici domestice au fost confirmate ca fiind infectate cu virusul H5N1 al gripei aviare, însă sursa exactă de infectare rămâne necunoscută.

De asemenea, nu există informaţii despre transmiterea virusului între pisici sau către alte animale de companie.

Situaţia este cu atât mai îngrijorătoare deoarece infecţiile au fost depistate în şase oraşe diferite din Polonia, unele chiar foarte îndepărtate una de cealaltă, cum ar fi Gdansk, Gdynia, Pruszcz Gdański, Bydgoszcz, Poznań şi Lublin.

Chiar dacă autorităţile veterinare poloneze au emis o declaraţie în care au respins informaţiile apărute în presa poloneză despre infecţiile la pisici, subliniind că nu există încă dovezi concrete sau rezultate de laborator care să susţină aceste afirmaţii, o anchetă amplă este în desfăşurare pentru a identifica sursa infecţiei şi pentru a preveni răspândirea ulterioară a virusului.

În acest context, autorităţile veterinare recomandă celor care au animale de companie să ţină pisicile în casă şi să evite contactul cu alte animale pentru a reduce la minim riscul de infecţie.

Animalele se pot infecta mâncând carne crudă de pasăre, dar şi atingând fecalele păsărilor infectate, spune dr. Piotr Rzymski de la Universitatea din Poznań, citat de bydgoszcz-tvp-pl.

În aşteptarea unor noi actualizări, autorităţile sanitare sfătuiesc proprietarii de pisici să le ţină în casă, să prevină contactul dintre pisici şi alte animale sălbatice, să împiedice pisicile să intre în contact cu încălţămintea folosită în afara casei, să hrănească animalele doar cu hrană din surse cunoscute şi, în sfârşit, să se spele bine pe mâini după contactul cu animalele.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici