ALEGERI ÎN JAPONIA: Conservatorii au obţinut majoritatea absolută - exit-poll

Conservatorii din cadrul Partidului Liberal Democrat (PLD) au obţinut majoritatea absolută în urma alegerilor legislative pentru Camera inferioară a Parlamentului din Japonia, arată sondajele efectuate la ieşirea de la urne.

464 afișări
Imaginea articolului ALEGERI ÎN JAPONIA: Conservatorii au obţinut majoritatea absolută - exit-poll

ALEGERI ÎN JAPONIA: Conservatorii au obţinut majoritatea absolută - exit-poll (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Partidul Liberal-Democrat condus de Shinzo Abe, probabil viitorul premier, a câştigat 275 dintre cele 310 mandate în Camera inferioară, care numără 480 de locuri, respectiv mai mult decât majoritatea absolută de 241, a anunţat, la ora locală 20.00 (13.00 ora României), postul de televiziune public NHK, pe baza sondajelor efectuate la ieşirea de la urne. 

Marile televiziuni private au oferit estimări comparabile. 

Această formaţiune, care a condus Japonia aproape fără întrerupere de la sfârşitul anilor '50 şi până în 2009, pare să revină în forţă după acest scrutin anticipat. 

Ea ar putea chiar să obţină majoritatea calificată de două treimi împreună cu aliatul său de centru, ceea ce ar facilita misiunea acestei coaliţii în faţa unui Senat fără majoritate clară. 

Partidul Democrat din Japonia (PDJ, centru-stânga) al actualului premier Yoshihiko Noda, pare să fi suferit o înfrângere dură, păstrându-şi doar 55, cel mult 77, de mandate faţă de 308 câte avea după victoria sa istorică la scrutinul precedent din 2009, potrivit NHK.

La ora locală 18.00, rata de participare era de 41,77 la sută, cu 6,63 de puncte mai puţin decât în urmă cu trei ani la aceeaşi oră, potrivit Guvernului. Alegătorii care au votat anticipat au fost însă mult mai puţini decât în 2009.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici