Alegeri Serbia. Aleksandar Vucic şi partidul său par să fi câştigat / Acuzaţii grave ale opoziţiei: Autobuze cu votanţi, mituirea alegătorilor, violenţă împotriva oponenţilor

Partidul Progresist Sârb al preşedintelui Aleksandar Vucic, aflat la guvernare, se află în fruntea alegerilor anticipate de duminică, cu 46,6% din voturi, potrivit unei proiecţii realizate de Ipsos şi CeSID.

268 afișări
Imaginea articolului Alegeri Serbia. Aleksandar Vucic şi partidul său par să fi câştigat / Acuzaţii grave ale opoziţiei:  Autobuze cu votanţi, mituirea alegătorilor, violenţă împotriva oponenţilor

Alianţa de opoziţie "Serbia împotriva violenţei" ar urma să se claseze pe locul al doilea, cu 23%, în timp ce Partidul Socialist din Serbia al ministrului de externe demisionar Ivica Dacic are 6,9%.

Sondajele, ale căror proiecţii de vot se bazează pe o numărătoare parţială a unui eşantion reprezentativ de secţii de votare, au precizat că până la ora 19.00 prezenţa la urne era de 55,9%.

Un total de 18 partide şi alianţe se luptă pentru sprijinul electoratului de 6,5 milioane. Pragul pentru a intra în parlament este de 3% din voturi.

Două atacuri armate în luna mai, soldate cu 18 morţi, dintre care nouă elevi de şcoală primară, au declanşat proteste care au zdruncinat controlul de zece ani al lui Vucic şi al partidului său asupra puterii din Serbia. Nemulţumirea a fost agravată de creşterea inflaţiei, care a atins 8% în noiembrie.

Partidele de opoziţie şi organismele de supraveghere a drepturilor îl acuză, de asemenea, pe Vucic şi partidul său de mituirea alegătorilor, de înăbuşirea libertăţii presei, de violenţă împotriva oponenţilor. Vucic şi aliaţii săi neagă aceste acuzaţii, potrivit Reuters.

CeSID şi IPSOS, care monitorizează împreună votul de duminică, au raportat nereguli, inclusiv sosiri organizate ale alegătorilor la secţiile de votare, fotografierea buletinelor de vot şi erori de procedură.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici