Alegeri Ungaria: Fidesz obţine 52,76% din voturi, după încheierea numărării tuturor buletinelor

Principalul partid conservator din Ungaria, Fidesz, şi aliatul său creştin-democrat KDNP au obţinut 52,76% din voturi în primul tur al alegerilor generale, conform rezultatelor preliminare prezentate după încheierea numărării tuturor buletinelor de vot.

71 afișări
Imaginea articolului Alegeri Ungaria: Fidesz obţine 52,76% din voturi, după încheierea numărării tuturor buletinelor

Alegeri Ungaria: Fidesz obţine 52,76% din voturi, după încheierea numărării tuturor buletinelor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Partidul Socialist s-a clasat pe locul al doilea, acumulând 19,3% din voturi.

Formaţiunea naţionalistă Jobbik a obţinut 16,7% din voturi, iar cea ecologistă Politica Poate Fi Diferită (LMP) 7,43%.

De asemenea, Forumul Democratic a fost sprijinit de 2,65% din alegători, cu mult sub pragul electoral de 5%.

Viktor Orban, lansat în cursă pentru ocuparea funcţiei de premier după victoria Fidesz, le-a transmis susţinătorilor săi că ungarii au votat pentru viitorul Ungariei şi că au pus capăt unei perioadă de eşecuri.

"Voi ocupa cea mai importantă funcţie din viaţa mea", le-a spus Orban, nominalizat de partidul Fidesz ca premier, susţinătorilor care s-au adunat în centrul Budapestei.

Orban a precizat că rezultatul alegerilor, pe care l-a calificat drept "istoric" şi suficient pentru formarea Guvernului, nu reprezintă o victorie pentru Fidesz, ci pentru toţi cetăţenii ungari şi marchează sfârşitul unei perioade de eşecuri ale socialiştilor. Potrivit acestuia, cetăţenii vor locuri de muncă, ordine şi securitate.

Attila Mesterhazy, plasat pe primul loc pe lista socialiştilor aflaţi la putere, l-a felicitat pe Orban pentru victoria obţinută de Fidesz.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici