Alegerile anticipate din Slovacia: Social-democraţii au câştigat legislativele şi vor deţine majoritatea absolută în Parlament

Social-democraţii fostului premier Robert Fico, câştigători ai alegerilor legislative de sâmbătă din Slovacia, vor deţine majoritatea absolută în Parlament, potrivit rezultatelor definitive comunicate duminică de Oficiul naţional de statistică.

151 afișări
Imaginea articolului Alegerile anticipate din Slovacia: Social-democraţii au câştigat legislativele şi vor deţine majoritatea absolută în Parlament

Alegerile anticipate din Slovacia: Social-democraţii au câştigat legislativele şi vor deţine majoritatea absolută în Parlament (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Partidul social-democrat Smer-SD a obţinut 44,41 la sută din voturi şi va avea 83 de mandate de deputat, din totalul de 150.

Pentru prima dată de la independenţa acestei ţări cu 5,4 milioane de locuitori, formată în 1993 după destrămarea Cehoslovaciei, majoritatea absolută în Parlament va fi deţinută de un singur partid.

Alte cinci partide vor fi reprezentate în Parlamentul slovac monocameral, potrivit acestor rezultate definitive. Creştin-democraţii de la KDH şi noul partid "Oameni obişnuiţi" vor avea fiecare câte 16 deputaţi. Partidul minorităţii maghiare Most-Hid va avea 13 mandate în Parlament, iar partidul SDKU-DS al premierului în exerciţiu Iveta Radicova şi partidul liberal SaS vor avea fiecare câte 11.

Cu excepţia formaţiunii "Oameni obişnuiţi", celelalte partide de centru-dreapta formau actuala coaliţie guvernamentală. Aflat în funcţie din iulie 2010, acest Cabinet a fost demis de Parlament în octombrie, în urma unui vot privind consolidarea Fondului de salvare a zonei euro (FESF).

Rata de participare la alegeri a fost de 59,11 la sută, faţă de 58,83 la sută la scrutinul legislativ precedent, din 2010.

"Esenţial este că am reuşit cu un program pe care l-am oferit slovacilor, ca alternativă la dreapta", a declarat Fico duminică. "Noi suntem pentru consolidarea finanţelor publice, dar nu în detrimentul oamenilor cu venituri reduse", a continuat el.

"Programul nostru este clar proeuropean. Trăim în interiorul UE, suntem pentru salvarea zonei euro, pentru salvarea euro ca monedă europeană puternică", a subliniat Fico, care va deveni probabil premier al Slovaciei, membră a zonei euro din 2009.

Prezentându-se ca proeuropean şi apărător al avantajelor sociale ale slovacilor, Fico doreşte suprimarea taxei unice de 19 la sută, apreciată de mediul de afaceri, pentru a creşte impozitarea la 25 la sută pentru cei ale căror venituri anuale depăşesc 33.000 de euro.

În această ţară, a doua cea mai săracă din zona euro, unde şomajul afecta în ianuarie 13,69 la sută din populaţia activă, Smer-SD a câştigat puncte promiţând noi impozite pentru cei bogaţi.

Campania electorală a partidelor de centru-dreapta a fost afectată de un caz de corupţie izbucnit în decembrie.

Postat pe Internet de un anonim, un dosar numit "Gorila" a dezvăluit legături strânse între lideri politici şi cei ai grupului de investiţii Penta, datorită unor interceptări realizate într-un apartament din Bratislava de Serviciile de informaţii (SIS), în 2005-2006, când prim-ministru era actualul ministru de Externe, Mikulas Dzurinda, liderul SDKU-DS.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici