ALERTĂ GALBENĂ şi evacuări în jurul vulcanului San Cristobal din Nicaragua

Autorităţile din Nicaragua au declanşat, miercuri, alertă cod galben şi au decis evacuarea preventivă a 300 de familii, respectiv a 1.500 de persoane, din jurul vulcanului San Cristobal, care dă semne de activitate.

388 afișări
Imaginea articolului ALERTĂ GALBENĂ şi evacuări în jurul vulcanului San Cristobal din Nicaragua

ALERTĂ GALBENĂ şi evacuări în jurul vulcanului San Cristobal din Nicaragua (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Dar 200 de familii care locuiesc la poalele vulcanului refuză în continuare să plece, au recunoscut autorităţile. "Nu ne este teamă, suntem obişnuiţi", a explicat Maria Pereira, care locuieşte în satul Grecia 4, în departamentul Chinandega (nord-vest).

"Am reactivat alerta galbenă" în Chinandega după ce vulcanul, situat la 135 de kilometri de capitala Managua, a reînceput să arate semne de activitate marţi seara, a explicat Guillermo Gonzalez, directorul serviciilor de prevenire a catastrofelor (Sinapred), pentru un post local de radio.

"Există emisii destul de concentrate de cenuşă şi nisip foarte fin" deoarece vântul a slăbit în intensitate, a detaliat el.

Activitatea seismică a "crescut semnificativ" miercuri cu "explozii şi expulzii de gaz, cenuşă şi nisip", a declarat la rândul său, într-un comunicat, Institutul nicaraguan de studii terestre (Ineter).

Prima Doamnă şi purtătoarea de cuvânt a Guvernului, Rosario Murillo, a anunţat autorităţile că a cerut evacuarea preventivă a 300 de familii instalate pe flancul vulcanului, care are o altitudine de 1.745 de metri.

Pentru a justifica evacuarea sătenilor recalcitranţi, Murillo a explicat că "situaţia vulcanului este instabilă".

Aproximativ 140 de membri ai Apărării Civile patrulează împrejurimile pentru a încerca să "convingă" sătenii să părăsească zona.

Gazele şi cenuşa, proiectate la o altitudine de 2.500 de metri, afectează şase dintre cele 13 sate din Chinandega.

San Cristobal este cel mai înalt vârf din lanţul vulcanic nicaraguan. La 8 septembrie, el a intrat în activitate, după care s-a liniştit, până marţi seara.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici