"Alertă specială" în Japonia. Centrala Fukushima, ameninţată de un taifun violent - FOTO

Puternicul taifun Man-yi traversa luni dimineaţa sudul Japoniei, cu ploi "fără precedent" în mai multe regiuni plasate "sub alertă specială", iar centrala de la Fukushima se pregătea să înfrunte acest fenomen violent care a lăsat în urmă dispăruţi, răniţi şi pagube, în vest.

902 afișări
Imaginea articolului "Alertă specială" în Japonia. Centrala Fukushima, ameninţată de un taifun violent - FOTO

"Alertă specială" în Japonia. Centrala Fukushima, ameninţată de un taifun violent (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Taifunul, al 18-lea din acest sezon în Asia, s-a abătut luni asupra insulei principale, Honshu, la nivelul prefecturii Aichi, în partea central-sudică, la ora locală 7.40 (1.40, ora României), a anunţat Agenţia de Meteorologie.

El era însoţit de rafale puternice de vânt, de până la 160 de kilometri pe oră, şi de ploi calificate în anumite locuri ca "teribile", pe un perimetru extins.

"Alerte speciale" de nivel maxim au fost emise de către Agenţia de Meteorologie în mai multe regiuni, inclusiv în fosta capitală imperială Kyoto (vest), din cauza unui nivel de "precipitaţii care nu a mai fost întâlnit vreodată".

Luni dimineaţa, trei persoane erau date dispărute în vest, iar alte 29 au fost rănite, potrivit postului de televiziune NHK. Zeci de case au fost inundate sau avariate de alunecări de teren.

Apeluri la evacuare au fost lansate în total pentru peste o jumătate de milion de persoane, în mai multe regiuni din sud-vest, inclusiv în provinciile Kyoto şi Osaka.

Estul ţării aştepta, de asemenea, ploi, luni dimineaţa, Tokyo spre prânz, iar la începutul după-amiezii regiunea Fukushima, unde se află centrala avariată de un tsunami pe 11 martie 2011, foarte vulnerabilă din această cauză. Un nivel excepţional de precipitaţii sunt aşteptate şi acolo.

Exploatantul, Tokyo Electric Power (TEPCO), a anunţat duminică faptul că a consolidat echipamente considerate cruciale, cum ar fi conducte de apă pentru răcirea reactoarelor sau pompe, iar patrulele de supraveghere au fost sporite.

Grupurile de transport aerian şi feroviar au anunţat o reducere a nivelului serviciului asigurat.

Cel puţin 300 de zboruri interne vor fi anulate luni, în special cu plecare de la Tokyo. Vor fi reduse şi legături asigurate de trenuri, dintre care o parte sunt linii de mare viteză. Luni este însă zi liberă, ceea ce ar urma să conducă la evitarea unor consecinţe grave la orele de vârf.

Anul acesta Japonia a fost relativ ocolită de taifunuri, dar ploi puternice au provocat numeroase pagube în august, în vest, în timp ce estul s-a confruntat cu un val de căldură uscată care s-a soldat cu 350 de morţi (persoane în vârstă) şi a cauzat îngrijorări cu privire la rezervele de apă, în special la Tokyo.

UPDATE: "Măsuri de urgenţă" pentru evacuarea apei de ploaie la Fukushima, acumulate din cauza unui taifun

Societatea care administrează centrala avariată de la Fukushima a anunţat luni că a adoptat "măsuri de urgenţă" pentru evacuarea apei acumulate în  incinta complexului atomic din cauza unui taifun violent care traversează Japonia, relatează AFP.

Precipitaţii puternice care cad începând de duminică au antrenat "o creştere rapidă a nivelului apei" în diferite zone ale complexului în care sunt instalate rezervoare de stocare a lichidului puternic radioactiv.

Aceste zone sunt înconjurate cu un parapet scund. Pentru ca această apă să nu rămână mult timp în contact cu rezervoarele şi solul potenţial contaminate, Tokyo Electric Power (TEPCO) a anunţat că a decis, după ce a măsurat nivelul radiaţiilor acestei ape, să o evacueze în parte, acolo unde nivelul de stronţiu 90 nu depăşeşte 30 de becquereli pe litru. Astfel, vanele au fost deschise, iar apa s-a scurs în Pacific, aflat în apropiere.

Există totuşi amplasamente ale unor rezervoare în care nivelul radioactivităţii apei acumulate este atât de mare (până la 170.000 de becqereli pe litru), încât TEPCO nu a putut să o evacueze şi a fost nevoită să instaleze pompe, în mod provizoriu, pentru a o muta în rezervoare.

Precipitaţii violente aduse de taifunul Man-yi (sau Numărul 18) riscă să amplifice problemele grave privind apa îmbibată în solul pe care se află centrala şi care ridică probleme TEPCO de mai multe luni.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici