Ali Khamenei îl acuză pe Obama de "complot" împotriva Iranului

Ghidul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, l-a acuzat, duminică, pe preşedintele american Barack Obama de "complot" împotriva Iranului în pofida ofertei sale de dialog, într-un discurs rostit la Mashhad, în nord-estul ţării, şi transmit în direct de televiziunea naţională.

15 afișări
Imaginea articolului Ali Khamenei îl acuză pe Obama de "complot" împotriva Iranului

Ali Khamenei îl acuză pe Obama de "complot" împotriva Iranului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu puteţi să vă exprimaţi dorinţa de pace şi prietenie şi în acelaşi timp să complotaţi (împotriva Iranului, n.red.) şi să credeţi că puteţi atinge naţiunea iraniană", a declarat liderul iranian, adresându-i-se preşedintelui Obama.

El a adăugat că autorităţile iraniene supraveghează îndeaproape "atitudinea ostilă" a Statelor Unite.

Ayatollahul Khamenei l-a acuzat pe preşedintele american că a adoptat "cea mai rea poziţie" după alegerile prezidenţiale din 12 iunie, câştigate oficial de preşedintele Mahmoud Ahmadinejad şi al căror rezultat este contestat de opoziţie.

"În cadrul evenimentelor care au urmat alegerilor prezidenţiale, aţi adoptat cea mai rea poziţie susţinând agitatorii şi prezentându-i ca pe o mişcare civică", a declarat el.

"Vorbiţi despre drepturile omului şi în acelaşi timp puneţi la îndoială elanul imens al poporului iranian la prezidenţiale şi susţineţi grupul agitorilor. Nu vă este ruşine", a întrebat el.

"Lovirea oamenilor şi incendierea autobuzelor şi clădirilor, aceasta este mişcare civică?", a întrebat el, în timp ce mulţimea striga "Moarte lui Obama".

Liderul iranian a afirmat, de asemenea, că "inamicii vor să divizeze naţiunea iraniană (...) şi să provoace un război civil, dar poporul iranian este vigilent".

"Dacă ar fi reuşit, Statele Unite şi regimul sionist şi-ar fi trimis forţele pe străzile Teheranului (pentru a susţine manifestaţiile opoziţiei, n.red.), dar au înţeles că nu vor reuşi. Liderii ţărilor opresoare (occidentale) au început să facă propagandă pentru a susţine agitatorii", a declarat el.

Khamenei a făcut aluzie la manifestaţiile, adeseori violente, care au urmat alegerii controversate a preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad.

Aceste violenţe s-au soldat cu zeci de morţi, în timp ce mii de persoane au fost arestate în lunile care au urmat alegerilor prezidenţiale din 12 iunie.

Această declaraţie a Ghidului iranian are loc în timp ce sâmbătă, preşedintele Obama a afimat într-un mesaj adresat cu ocazia Anului Nou iranian că "propunerea sa de dialog şi contacte diplomatice în ansamblu se menţine". Obama a adăugat însă că în anul care s-a încheiat, Guvernul iranian a ales "să se izoleze".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici