Alte 115 victime în violenţele din Siria, unde atacul de la Treimsa a vizat casele dezertorilor

Violenţele au provocat sâmbătă moartea altor 115 persoane în Siria, unde observatorii ONU au afirmat că atacul de la Treimsa (centru), care s-a soldat joi cu 150 de morţi potrivit unei organizaţii neguvernamentale siriene, a vizat casele dezertorilor şi militanţilor.

291 afișări
Imaginea articolului Alte 115 victime în violenţele din Siria, unde atacul de la Treimsa a vizat casele dezertorilor

Alte 115 victime în violenţele din Siria, unde atacul de la Treimsa a vizat casele dezertorilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

După ce a mers la faţa locului, misiunea ONU a anunţat că atacul din Treimsa, pe care opoziţia şi o parte din comunitatea internaţională l-a calificat drept un "masacru", pare să fi vizat grupuri şi case specifice, în majoritate aparţinând dezertorilor şi militanţilor".

"Erau bălţi de sânge şi pete de sânge în camerele mai multor case, precum şi cartuşe", a explicat într-un comunicat Sausan Ghosheh, purtătoarea de cuvânt a misiunii.

"Echipa ONU a putut să vadă o şcoală arsă şi case avariate, cu urme de incendiu în cinci dintre ele", a adăugat ea, subliniind că "au fost folosite numeroase tipuri de arme, în special artilerie, mortiere şi arme uşoare".

Potrivit OSDO, peste 150 de persoane, dintre care zeci de rebeli, au fost ucise joi în bombardamente şi lupte la Treimsa. Dar, potrivit misiunii ONU, bilanţul este "în continuare incert".

Regimul, care a explicat vineri că a desfăşurat o operaţiune împotriva "teroriştilor", părea, sâmbătă, mai mult decât oricând hotărât să zdrobească fiefurile rebelilor, în special în provincia Deraa (sud), leagănul contestării lansate în urmă cu aproximativ 16 luni.

În această regiune, elicoptere militare au bombardat Khirbet Ghazale, apoi tancuri şi sute de soldaţi au luat cu asalt localitatea, înainte ca miliţiile proguvernamentale să percheziţioneze şi să incendieze casele abandonate de locuitori, potrivit OSDO şi a unui militant aflat la faţa locului.

"Armata a intrat fără rezistenţă", rebelii din cadrul Armatei Siriene Libere (ASL, formată în special din dezertori) părăsind oraşul înaintea asaltului, a afirmat militantul care se recomandă drept Bayane Ahmad, vorbind despre "zeci de răniţi" şi o lipsă totală a ajutorului medical.

Bombardamente intense au fost auzite timp de aproape şase ore sâmbătă seara, la circa 30 de kilometri vest de Alep, oraş mare din nordul Siriei, a constatat un jurnalist al AFP.

Sâmbătă, violenţele au provocat 115 morţi, dintre care 50 de civili, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO), care se sprijină pe o reţea de militanţi şi martori oculari, ridicând la aproximativ 250 de victime bilanţul ultimelor două zile.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici