Alvaro Uribe, Tony Blair şi John Howard au primit cea mai înaltă distincţie americană

Preşedintele american în exerciţiu, George W. Bush, a decernat, cu o săptămână înainte de încheierea mandatului său, cea mai înaltă distincţie civilă americană omologului său columbian Alvaro Uribe şi foştilor premieri britanic, Tony Blair, şi australian, John Howard.

27 afișări
Imaginea articolului Alvaro Uribe, Tony Blair şi John Howard au primit cea mai înaltă distincţie americană

Alvaro Uribe, Tony Blair şi John Howard au primit cea mai înaltă distincţie americană

În urma unei ceremonii la Casa Albă, Bush a acordat Medalia libertăţii celor trei "lideri extraordinari" care sunt de asemenea "trei buni prieteni".

Cei trei politicieni s-au numărat printre cei mai de încredere aliaţi ai lui George W. Bush, Uribe în America de Sud şi Tony Blair şi John Howard în privinţa războiului din Irak.

"Fiecare este un adevărat prieten al Statelor Unite, care a înfruntat cu mare îndârjire provocări istorice şi care a dat un exemplu durabil privind calităţile unui om de stat, în ţară şi în străinătate", a declarat Bush.

Preşedintele american a amintit de legăturile foarte strânse cu Tony Blair, salutând gestul celui care a fost denigrat de adversarii săi politici din ţara sa drept "canişul" lui Bush.

"A fost acolo într-un moment dificil (atentatele de la 11 septembrie 2001) pentru a evidenţia relaţia specială care există între Statele Unite şi Marea Britanie", a precizat el.

"În timpul lui Tony Blair, forţa şi autoritatea morală a Marii Britanii au fost aplicate chiar din prima zi războiului împotriva terorismului", a precizat Bush, lăudând astfel acţiunile lui Blair din ţara sa, din Irlanda de Nord, din Africa, şi, în prezent, din Orientul Mijlociu.

"Fostul premier al Marii Britanii va ocupa un loc împortant în istorie", a adăugat preşedintele american.

Bush nu a menţionat controversa generată de şederea lui Howard la reşedinţa pentru invitaţii preşedinţiei, situată în faţa Casei Albe. Vizita fostului lider australian şi programarea altor recepţii au determinat administraţia Bush să refuze să pună reşedinţa la dispoziţia familiei Obama, înainte de 15 ianuarie, a menţionat Biroul Primei Doamne.

Bush a amintit că, înainte de 11 septembrie, Howard a pronunţat în cadrul unei vizite efectuate la Washington declaraţii despre necesitatea apărării libertăţilor.

El a lăudat "curajul şi tărie imensă de caracter" dovedite de Uribe într-o ţară care era în pericol de a deveni "un narco-stat" în momentul când acesta şi-a preluat atribuţiile.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici