Ambasada Franţei: Violenţele comise asupra unui adolescent român, condamnate cu cea mai mare fermitate

Ambasada Franţei la Bucureşti precizează că o anchetă judiciară a fost deschisă în cazul violenţelor comise asupra unui adolescent român, la Pierrefitte-sur-Seine, ministrul de Interne asigurând că poliţia judiciară este mobilizată pentru clarificarea circumstanţelor în care s-au produs evenimentele

399 afișări
Imaginea articolului Ambasada Franţei: Violenţele comise asupra unui adolescent român, condamnate cu cea mai mare fermitate

Ambasada Franţei: Violenţele comise asupra unui adolescent român, condamnate cu cea mai mare fermitate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit unui comunicat de presă transmis marţi de Ambasada Franţei în România, violenţele comise asupra unui adolescent român, vineri, în localitatea Pierrefitte-sur-Seine din Franţa, "sunt condamnate cu cea mai mare fermitate de către autorităţile franceze de la cel mai înalt nivel".

"Preşedintele Republicii franceze, Dl. François Hollande, şi-a exprimat indignarea faţă de aceste acte «incalificabile şi nejustificate» contrare tuturor principiilor fundamentale ale Republicii. Primul ministru, Dl. Manuel Valls, a cerut de asemenea ca toţi cei responsabili de acest act inacceptabil să fie găsiţi în cel mai scurt timp şi să fie deferiţi justiţiei", se arată în comunicatul semnat de Alena Grand, consilier de presă al ambasadei.

De asemenea, se precizează că ministrul de Interne, Bernard Cazeneuve, "a dat toate asigurările că poliţia judiciară este pe deplin mobilizată pentru a se clarifica circumstanţele în care s-au produs aceste evenimente, pentru a identifica şi pentru a aduce în faţa justiţiei persoanele responsabile".

"Sub autoritatea Procurorului din Bobigny a fost deschisă o anchetă judiciară care a fost repartizată Poliţiei Judiciare din departamentul Seine Saint-Denis", menţionează sursa citată.

Un minor rom român se afla între viaţă şi moarte luni seara, după ce a fost bătut de aproximativ 12 persoane care-l suspectau de comiterea unor spargeri într-o localitate din departamentul Seine-Saint-Denis, în zona central-nordică a Franţei, relatează site-ul revistei franceze Le Nouvel Observateur.

Potrivit primelor elemente ale anchetei, minorul, în vârstă de 16 ani, ar fi fost bătut crunt de persoane care-l suspectau că a spart anterior apartamentul unei femei din localitate. "Un grup de persoane a venit să-l caute în această tabără şi l-a luat cu forţa", a declarat o sursă din cadrul poliţiei. Minorul a fost sechestrat într-o pivniţă, unde agresorii l-au bătut cu brutalitate.

"Aproximativ 12 persoane" ar fi participat la această linşare, potrivit unei surse apropiate cazului. Mama minorului este cea care a sesizat poliţia. Tânărul a fost găsit vineri seara, inconştient, abandonat într-un cărucior de la un supermarket, potrivit unei surse din cadrul poliţiei.

Nicio persoană nu era arestată până luni seara în acest caz, potrivit Le Nouvel Observateur.

Grav rănit, minorul a fost internat la Spitalul Lariboisière de la Paris, unde se afla într-o stare critică luni. "Prognosticul său vital este angajat. Este în comă", a precizat o sursă judiciară. Tânărul, în vârstă de 16 ani, trăia împreună cu familia şi alţi romi într-o casă părăsită, la marginea drumului naţional numărul unu, în dreptul cartierului Cité des Poètes, la Pierrefitte-sur-Seine.

Potrivit unei surse judiciare, tânărul era cunoscut pentru comiterea unor furturi. El a fost arestat în mai multe rânduri, începând din iunie, a declarat primarul Pierrefitte-sur-Seine Michel Fourcade. Primarul socialist a declarat că mai multe maşini au fost sparte în ultimele săptămâni în Cité des Poètes, alimentând resentimentele locuitorilor faţă de romi, pe care-i acuză că sunt autorii acestor furturi.

Preşedintele Francois Hollande a denunţat, marţi, actele "incalificabile şi nejustificate", care contravin tuturor principiilor pe care se fondează statul francez, după agresarea unui adolescent rom în regiunea pariziană, relatează AFP.

Preşedintele Hollande "cere angajarea tuturor mijloacelor pentru găsirea autorilor acestei agresiuni", a anunţat Palatul Elysée.

Premierul francez Manuel Valls a condamnat, marţi, "cu mare fermitate" agresarea tânărului Darius, minorul rom în vârstă de 16 ani care se află între viaţă şi moarte după ce a fost linşat la Pierrefitte-sur-Seine vineri, relatează publicaţia Le Monde în ediţia electronică.

Premierul francez a fost contactat de publicaţie, precizează Le Monde. Valls a cerut ca "cei responsabili de acest act inacceptabil să fie găsiţi cât mai rapid, pentru a răspunde de acţiunile lor în faţa justiţiei", adaugă publicaţia.

Ministerul român de Externe consideră că actul căruia i-a căzut victimă minorul agresat în Franţa este "cu totul incalificabil" şi îşi exprimă aşteptarea ca autorităţile franceze să ia toate măsurile necesare pentru aducerea în faţa justiţiei a persoanelor responsabile.

"Ministerul Afacerilor Externe solicită autorităţilor franceze să clarifice în cel mai scurt timp circumstanţele în care s-au produs evenimentele de la Pierrefitte-sur-Seine, din data de 13 iunie 2014, relatate de mass-media. De asemenea, MAE îşi exprimă aşteptarea ca autorităţile franceze să ia toate măsurile necesare pentru identificarea şi aducerea în faţa justiţiei a persoanelor responsabile de atrocităţile comise asupra unui cetăţean minor presupus de origine română", se arată în reacţia MAE.

Ministerul Afacerilor Externe consideră "cu totul incalificabil actul căruia i-a căzut victimă minorul agresat" în localitatea franceză Pierrefitte-sur-Seine.

Potrivit MAE, "un asemenea act nu îşi găseşte absolut nicio justificare".

Ministerul de Externe mai precizează că autorităţile române apreciază luările publice de poziţie la cel mai înalt nivel ale autorităţilor franceze (preşedinte, prim-ministru, ministru de interne), cu privire la acest caz.

Totodată, MAE constată "cu maximă preocupare" faptul că "asemenea acte incalificabile, de o violenţă extremă, cărora le cad victime cetăţeni europeni, inclusiv români, sunt, într-o anume măsură, şi rezultatul manifestării publice de atitudini xenofobe şi, adesea, rasiste, din ce în ce mai prezente în abordările unora dintre politicienii din spaţiul european".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici