Ambasadorul american în Coreea de Sud a fost externat din spital - FOTO

Ambasadorul american în Coreea de Sud, Mark Lippert, a fost externat din spital marţi, după cinci zile de tratament după ce a fost atacat cu cuţitul de un bărbat la un dejun de lucru, dar a promis să nu îşi schimbe abordarea diplomatică "deschisă şi prietenoasă", relatează Associated Press.

122 afișări
Imaginea articolului Ambasadorul american în Coreea de Sud a fost externat din spital - FOTO

Ambasadorul american în Coreea de Sud a fost externat din spital (Imagine: AP/Mediafax Foto)

Lippert le-a spus reporterilor reuniţi la spitalul Severance din Seul că se simte destul de bine, având în vedere situaţia, după "incidentul înspăimântător" de marţi. Poliţia a precizat că un activist antiamerican l-a tăiat pe faţă şi pe braţul stâng în timpul unui dejun de lucru organizat la Seul.

Lippert nu a comentat atacul din cauza anchetei în derulare a poliţiei. El a refuzat să vorbească despre noi măsuri de securitate, limitându-se să spună că oficialii americani vor revizui procedurile din Coreea de Sud şi vor lua o decizie.

Lippert, îndrăgit de sud-coreeni graţie plimbărilor regulate împreună cu câinele său în jurul ambasadei din centrul Seulului şi pentru că a ales un nume coreean pentru fiul său nou-născut, a declarat că este profund impresionat de mesajele de sprijin primite. El a afirmat că atacul nu va face decât să întărească "legătura de nezdruncinat" dintre Seul şi Washington, în timp ce aliaţii lucrează la aprofundarea relaţiilor militare, economice şi culturale.

Imaginile apărute în presă cu ambasadorul sângerând au şocat mulţi cetăţeni ai Coreei de Sud, un aliat puternic al Statelor Unite de la divizarea Peninsulei Coreene între proamericani şi prosovietici la sfârşitul celui de-al doilea Război Mondial. Preşedintele Park Geun-hye l-a vizitat pe Lippert în timp ce activiştii au organizat mai multe mitinguri proamericane în apropierea ambasadei Washingtonului din Seul.

Medicii i-au scos cele 80 de fire de sutură folosite pentru rana de pe faţă, a declarat directorul spitalului Severance, Yoon Do-heum. El a precizat că pe ambasador încă îl mai doare braţul, dar durerea este atenuată de medicamente. El ar putea prezenta probleme senzoriale la mâna stângă timp de câteva luni.

Presupusul atacator, cunoscut ca un activist antiamerican care a fost condamnat anterior pentru că a aruncat cu o bucată de ciment în ambasadorul japonez la Seul în 2010, a fost arestat vineri.

Kim Ki-jong ar putea fi acuzat inclusiv de tentativă de omucidere. Poliţia a precizat că nu se cunosc motivele acţiunilor lui Kim, dar că după atac acesta şi-a exprimat în mod deschis opoziţia faţă de exerciţiile militare anuale americano-sud-coreene.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici