Ambasadorul pakistanez în Afganistan susţine că este reţinut de talibani - TV

Ambasadorul pakistanez în Afganistan, care a dispărut în februarie, a apărut într-o înregistrare video difuzată sâmbătă de postul Al Arabiya, afirmând că este deţinut de militanţii talibani şi a cerut Guvernului său să le îndeplinească cererile.

19 afișări
Imaginea articolului Ambasadorul pakistanez în Afganistan susţine că este reţinut de talibani - TV

Talibani (Imagine: Mediafax Foto)

Tariz Azizuddin putea fi văzut în înregistrare înconjurat de militanţi înarmaţi.

Declaraţiile sale, potrivit cărora suferă de probleme de sănătate, au fost traduse în limba arabă de postul de televiziune Al Arabiya.

"Am fost răpiţi de mujahedinii talibani", a spus acesta în înregistrare. "Am probleme de sănătate cum ar fi hipertensiune şi afecţiuni cardiace", a adăugat ambasadorul.

Înregistrarea pare a fi prima declaraţie în public de la dispariţia sa, în februarie. Nu este clar care sunt cererile talibanilor pentru guvernul din Pakistan.

Zeci de persoane au fost răpite în zona periculoasă de graniţă dintre Afganistan şi Pakistan în ultimii ani, iar dispariţia ambasadorului evocă instabilitatea perpetuă din Pakistan, care deţine capacităţi nucleare, un aliat important în lupta americanilor împotriva militanţilor.

Ambasadorul, şoferul şi garda sa de corp au dispărut la 11 februarie, în timp ce se îndreptau spre capitala afgană, din oraşul Peshawar, în nord-vestul Pakistanului.

Guvernul pakistanez nu a confirmat până în prezent că acesta a fost răpit, dar un oficial guvernamental de rang înalt a declarat sâmbătă că Azizuddin este ţinut de militanţi care cer eliberarea colegilor lor arestaţi.

"Din cauza stării mele de sănătate (...) le cer să facă tot ce pot pentru a ne menţine în viaţă şi să le îndeplinească cererile mujahedinilor talibani cât mai curând", a afirmat ambasadorul într-un mesaj adresat subsecretarului Ministerului de Externe pakistanez, reprezentanţilor din China şi Iran şi fratelui său.

Azizuddin a precizat că el, şoferul şi garda sa de corp erau deţinuţi de 27 de zile când a fost filmată înregisrarea.

Potrivit unui jurnalist de la Arabiya, ambasadorul a vorbit despre "eliberarea tuturor musulmanilor reţinuţi în Pakistan, a căror eliberare este cerută de talibani", făcând referire probabil la mollahul Mansour Dadullah.

Ministerul de Externe a dezminţit informaţiile din presă conform cărora talibanii au cerut eliberarea lui Dadullah.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului pakistanez de externe Mohammad Sadiq a declarat că nu există referiri la cereri în înregistrarea de patru minute şi jumătate pe care a văzut-o şi nu are cunoptinţă de astfel de cerinţe.

"Da, el este, dar ... nu suntem în măsură să verificăm că este în custodia talibanilor", a precizat acesta.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici