Ambasadorul român în SUA, printre diplomaţii cărora li s-a refuzat accesul la recepţia Casei Albe

Ambasadorul român la Washington s-a numărat printre diplomaţii care nu au putut participa la o recepţie organizată de Casa Alba, deşi fuseseră invitaţi, a declarat ambasadorul pakistanez în SUA, Hussain Haqqani, relatează postul de televiziune Dawn, în pagina electronică.

26 afișări
Imaginea articolului Ambasadorul român în SUA, printre diplomaţii cărora li s-a refuzat accesul la recepţia Casei Albe

Ambasadorul român în SUA, printre diplomaţii cărora li s-a refuzat accesul la recepţia Casei Albe (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Computerul Casei Albe a amestecat numele şi datele de naştere a aproximativ 30 de ambasadori, determinând personalul care se ocupă de securitate să le ceară diplomaţilor respectivi să aştepte până la corectarea datelor, a explicat Haqqani.

"Ambasadorul român şi cu mine am decis că, devreme ce era un eveniment de scurtă durată şi probabil s-ar fi încheiat înainte ca datele să fie triate, mai bine mergem acasă", a adăugat el.

"A fost o greşeală, nu a fost un mesaj ascuns pentru nimeni", a precizat acesta, adăugând că "ambasadorii Arabiei Saudite şi Rusiei s-au aflat, de asemenea, printre cei cărora li s-a cerut să aştepte".

Haqqani a declarat că, ulterior, secretarul american de Stat, Hillary Clinton, şi consilierul pentru Securitate Naţională James Jones i-a sunat pe el şi pe ceilalţi diplomaţi pentru a le prezenta scuze. "Deşi noi am simţit că nu este nevoie de acest lucru", a completat el.

Marţi, într-un salon de protocol al Casei Albe, preşedintele Barack Obama şi soţia sa Michelle au fost gazdele unei recepţii anuale, la care corpul diplomatic este în general bine reprezentat.

Dar mai multor ambasadori li s-a interzis accesul la eveniment din cauză că numele şi datele de naştere nu erau înregistrate corect în sistemul informatic utilizat de Secret Service, însărcinat cu protecţia preşedintelui şi personalităţillor publice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici