Ameninţări şi critici la adresa americanului care a ucis cel mai cunoscut leu din Africa - FOTO, VIDEO

Dentistul american Walter James Palmer, care a recunoscut că l-a împuşcat pe celebrul leu Cecil, din Parcul naţional Hwange din Zimbabwe, a primit numeroase ameninţări şi o avalanşă de critici, fiind nevoit să-şi închidă cabinetul medical, precum şi pagina sa de Facebook, informează New York Times.

3579 afișări
Imaginea articolului Ameninţări şi critici la adresa americanului care a ucis cel mai cunoscut leu din Africa - FOTO, VIDEO

Leul Cecil (Captura video)

Walter James Palmer a fost nevoit să-şi închidă cabinetul medical pe care îl avea în oraşul Bloomington, din statul american Minnesota, după valul de critici formulate la adresa sa.

Site-ul şi conturile de socializate ale cabinetului stomatologic ale lui Palmer au fost de asemenea închise de când acesta a fost recunoscut drept ucigaşul leului, mii de oameni publicând comentarii acide.

Un protest a fost organizat miercuri în faţa clădirii. Mai multe jucării de pluş reprezentând animale din junglă au fost puse în faţa cabinetului, însoţite de mesaje precum "Dreptate pentru Cecil", "Vânătorii de trofee sunt laşi", "Puneţi-i sub urmărire pe braconieri" sau "Să putrezeşti în Iad".

Potrivit NY Times, în jur de 100 de protestatari, adulţi şi copii, au scandat "Extrădarea! Extrădarea!", Palmer fiind de negăsit. Două femei membre ale Coaliţiei pentru Drepturile Animalelor din Minneapolis au declarat că au organizat protestul pentru a creşte gradul de sensibilizare cu privire la cruzimea fata de animale.

"Am organizat împreună acest protest pentru că nu cred că animalele sunt trofee şi nu ar trebui să fie utilizate pentru sport", a declarat o menbră a grupului, Chelsea Hassler. 

Walter James Palmer a recunoscut recent că l-a împuşcat pe Cecil, însă a menţionat că nu ştia că acesta este un leu faimos în întreaga lume sau că făcea parte dintr-un studiu desfăşurat de Universitatea Oxford. El este bine-cunoscut în comunitatea americană de vânători. În anul 2006 a fost găsit vinovat pentru că a omorât un urs negru în afara unei zone autorizate, în statul Wisconsin, şi a minţit autorităţile în acestă privinţă. El a primit o amnedă de 3.000 de dolari. Palmer a vizitat Zimbabwe în cadrul unei excursii de vânătoare, iar într-o fotografie publicată pe Internet în anul 2010 apare cu un leopard pe care l-a ucis.

"Nu ştiam că leul pe care l-am doborât era o atracţie turistică şi că făcea parte dintr-un studiu. Am aflat abia după încheierea vânătorii. Eu  m-am bazat pe experienţa ghidului local, care mi-a dat asigărări că este o vânătoare legală", a precizat medicul într-un comunicat.

Autorităţile din Zimbabwe susţin că medicul american Walter James Palmer a plătit 50.000 de dolari pentru vânătoare.

Potrivit CNN, leul Cecil a fost ademenit din rezervaţia naturală cu un animal pus pe capota unei maşini. Iniţial, vânătorii l-au rănit cu o săgeată, însă leul a supravieţuit încă 40 de ore, timp în care a fost urmărit de vânători, care au reuşit în final să-l împuşte. Ulterior, leul a fost decapitat şi jupuit.

Sursa citată notează că două persoane - Theo Bronchorst, un vânător profesionist, şi Honest Trymore Ndlovu, proprietar de teren, ambii din Zimbabwe - au fost arestaţi în acest caz, însă au fost eliberaţi după 24 de ore, în schimbul unei cauţiuni de 1000 de dolari fiecare. vânătorul profesionist Theo Bronkhorst a pledat nevinovat de acuzaţia de "incapacitate de a preveni o vânătoare ilegală". Acestuia i s-a cerut să se prezinte în instanţă din nou pe data de 5 august. Coacuzatul său, Honest Ndlovu, se va prezenta în instanţă la o dată ulterioară.

Cei doi riscă însă zece ani de închisoare în urma acuzaţiilor ce li se aduc.

Vânătoarea de trofee, practică a unor vânători bogaţi care plătesc zeci de mii de dolari pentru a obţine permisul ce le dă voie să ucidă animale sălbatice protejate, reprezintă de multă vreme subiectul unor dezbateri globale. Susţinătorii vânătorilor, dar şi unii dintre ecologişti spun că, dacă este realizată într-un mod responsabil, vânzarea acelor permise scumpe unor vânători interesaţi de animalele de talie mare şi care au mulţi bani poate să ajute programele de protejare a speciilor periclitate.

Un studiu din 2009, realizat de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii, a estimat că vânătorii de trofee ucid aproximativ 600 de lei în fiecare an. În octombrie 2014, reprezentanţii United States Fish and Wildlife Service au propus includerea leului african pe lista speciilor ameninţate cu dispariţia. În acest fel, autorităţile vor trebui să stabilească un ghid de practici în ceea ce priveşte permiterea importurilor de trofee de vânătoare. Propunerea este analizată în această perioadă.

Cecil era monitorizat cu atenţie de cercetătorii de la Universitatea Oxford încă din 2008, într-un studiu ce vizează declinul populaţiilor de lei africani, pentru a-i ajuta pe oamenii de ştiinţă să înţeleagă mai bine ameninţările şi riscurile cu care se confruntă aceste animale. Potrivit Wildlife Conservation Research Unit, divizie a Departamentului de Zoologie de la Universitatea Oxford, fraţii adulţi şi puii lui Cecil vor fi cel mai probabil ucişi de alţi masculi adulţi care vor încerca să preia controlul asupra acelui teritoriu.

Dezbaterile referitoare la vânătoarea de trofee se poartă de multă vreme în rândul activiştilor pentru conservarea naturii şi drepturile animalelor, fără să ajungă însă întotdeauna în atenţia publicului general. Atunci când un bărbat din Texas a plătit 350.000 de dolari pentru a vâna şi ucide un rinocer negru (specie protejată) în Namibia, în acest an, valul de indignare a rămas la nivelul acestei comunităţi de ecologişti. Însă moartea lui Cecil, un leu în vârstă de 13 ani, care a fost gonit de pe teritoriul său dintr-un parc naţional din Zimbabwe, a atins o coardă sensibilă a opiniei publice.

Doctorul Palmer a plătit aproximativ 54.000 de dolari pentru a vâna acest animal, potrivit presei, iar, în 2009, a plătit 45.000 de dolari la o licitaţie organizată pentru a conserva habitatul elanilor din California. Numele lui a apărut în acel an în The New York Times, după ce a ucis un elan de la o distanţă de 68,5 metri cu un arc, în încercarea de a stabili un nou record mondial la vânătoarea cu arcul.

Potrivit Zimbabwe Conservation Task Force, leul Cecil a fost vânat cu o arbaletă, după ce a fost gonit de pe teritoriul său şi, iniţial, ademenit cu mâncare. Cecil, cunoscut de toţi vizitatorii Parcului Naţional Hwange din vestul statului Zimbabwe graţie coamei sale spectaculoase de culoare neagră, a fost doar rănit atunci când a fost atins de o săgeată. Vânătorii i-au luat urma timp de două zile înainte de a-l ucide cu o armă de foc. Cecil a fost decapitat şi jupuit, iar trupul lui neînsufleţit a fost lăsat să putrezească.

Doi bărbaţi din Zimbabwe, un fermier şi un vânător profesionist, care au fost acuzaţi că l-au ajutat pe doctorul Palmer, au apărut în faţa unui tribunal, miercuri, fiind acuzaţi de braconaj. Oficialii din Zimbabwe spun că şi doctorul Palmer va fi cercetat pentru braconaj.

Erin Flior, specializată în managementul crizelor din cadrul firmei de relaţii publice Levick, spune că, având în vedere numărul tot mai mare de cazuri în care numeroşi internauţi îşi exprimă indignarea pe reţelele de socializare, crizele online şi managementul reputaţiei au devenit o specialitate în plină ascensiune. Ea spune că s-a ocupat de cazuri în care clienţii au fost nevoiţi să se mute din localitate sau să analizeze posibilitatea de a-şi schimba numele şi prenumele.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici