Amenzi şi pedepse cu închisoarea, cerute de Parchet în cazul prăbuşirii avionului Concorde în 2000

Parchetul a solicitat vineri 175.000 de euro amendă împotriva companiei Continental Airlines, în procesul desfăşurat în Franţa privind accidentul avionului Concorde al Air France în 2000, şi doi ani de închisare cu suspendare pentru "părintele" avionului supersonic, Henri Perrier.

34 afișări
Imaginea articolului Amenzi şi pedepse cu închisoarea, cerute de Parchet în cazul prăbuşirii avionului Concorde în 2000

Henri Perrier, fost director al programului Concorde la producătorul francez de avioane militare şi civile Aerospatiale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Procurorul Bernard Farret a apreciat că societatea americană este responsabilă de accidentul care a provocat moartea a 113 persoane la Gonesse, în apropiere de Paris, la 25 iulie 2000. O lamelă de titan pierdută de un avion al American Airlines ar fi dus la explozia unui pneu al avionului Concorde. Explozia ar fi perforat un rezervor, aparatul de zbor luând foc. Procurorul a adus în discuţie "întreţinerea generală deficitară" a avioanelor DC10 ale companiei.

El a cerut o pedeapsă de 18 luni de închisoare cu suspendare pentru doi angajaţi ai American Airlines: John Taylor, un mecanic care ar fi fixat greşit lamela, şi şeful echipei sale, Stanley Ford, care nu i-ar fi controlat activitatea.

Împotriva lui Henri Perrier, fost director al programului Concorde la producătorul francez de avioane militare şi civile Aerospatiale, procurorul a solicitat 24 de luni de închisoare cu suspendare.

Farret a cerut în schimb eliberarea altor doi acuzaţi francezi: Jacques Herubel, care se afla "sub autoritatea" lui Perrier, şi Claude Frantzen, fost angajat al Direcţiei Generale de Aviaţie Civilă (DGAC).

Pentru cei patru acuzaţi despre care el a apreciat că s-a stabilit responsabilitatea penală, procurorul a solicitat în plus "1.000 de euro amendă pe contravenţie", adică pentru fiecare persoană care a suferit de pe urma accidentului o incapacitate totală de muncă de cel puţin opt zile.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici