Amnesty International: Forţele lui Kadhafi au închis deţinuţi în containere metalice şi i-au lăsat să moară

Nouăsprezece deţinuţi au murit asfixiaţi în containere metalice în care fuseseră închişi de forţele colonelului Muammar Kadhafi în iunie, în nord-vestul Libiei, a anunţat joi organizaţia Amnesty International.

694 afișări
Imaginea articolului Amnesty International: Forţele lui Kadhafi au închis deţinuţi în containere metalice şi i-au lăsat să moară

Amnesty International: Forţele lui Kadhafi au închis deţinuţi în containere metalice şi i-au lăsat să moară (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Trei supravieţuitori au povestit organizaţiei de apărare a drepturilor omului că au fost închişi alături de alţii în aceste containere la 6 iunie, în contextul temperaturilor ridicate din timpul verii, pe un şantier din Al-Khoms, la 120 de kilometri est de Tripoli.

Unii deţinuţi şi-au băut propria urină, potrivit unui comunicat al Amnesty International, care citează mărturii culese de organizaţie. Temnicerii lor le răspundeau "tăceţi, şobolanilor", atunci când strigau după ajutor, potrivit acestor mărturii.

Marţi, organizaţia s-a alarmat cu privire la situaţia de "mare risc" a persoanelor suspectate că au luptat în cadrul forţelor loialiste, în special a celor de culoare şi a celor din Africa subsahariană.

"Persoanele suspectate că au luptat pentru colonelul Muammar Kadhafi, în special libienii negri şi africanii subsaharieni, sunt în situaţie de mare risc, (ameninţate) cu rele tratamente de forţele anti-Kadhafi", a scris Amnesty.

Anterior, organizaţia a publicat mărturii referitoare la tortură şi rele tratamente în Libia, comise de rebeli şi de forţele loiale ale liderului fugar Muammar Kadhafi, precum şi la executarea unor deţinuţi de către forţele pro-Kadhafi în timp ce rebelii erau în Tripoli.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici