Amnesty International solicită o anchetă în urma unor manifestaţii în capitala Mexicului, în urma cărora au fost reţinute mai multe persoane, inclusiv un fotograf român

Amnesty International a solicitat marţi o anchetă asupra utilizării unei forţe excesive de către poliţie împotriva unor manifestanţi şi jurnalişti, sâmbătă, în timpul unor proteste organizate cu ocazia învestirii preşedintelui mexican Enrique Peña Nieto.

104 afișări
Imaginea articolului Amnesty International solicită o anchetă în urma unor manifestaţii în capitala Mexicului, în urma cărora au fost reţinute mai multe persoane, inclusiv un fotograf român

Amnesty International solicită o anchetă în urma unor manifestaţii în capitala mexicană (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Autorităţile au anunţat că 69 de persoane riscă să fie inculpate în urma unor manifestaţii organizate la 1 decembrie în centrul capitalei maxicane, în timp ce o serie de ONG-uri au oferit asigurări că numeroşi deţinuţi nu au participat la acte de violenţă.

"Mărturii şi probe cu privire la o utilizare excesivă a forţei împotriva unor manifestanţi, jurnalişti şi simpli trecători, în cursul unor incidente, este necesar să facă obiectul unei anchete rapide, imparţiale şi exhaustive", apreciază Amnesty International într-un comunicat.

La rândul său, organizaţia Reporters sans Frontière (RSF) a anunţat că "doi fotografi, Mircea Topoleanu, în vârstă de 32 de ani, de naţionalitate română, şi Brandon Daniel Bazán, un fotograf de asemenea independent şi colaborator al revistei Café MX, figurează printre deţinuţi".

"Deţinem toate elementele (video şi foto) pentru a afirma că ne confruntăm cu o reprimare de stat, o reprimare sistematică", a declarat pentru AFP Alfredo Lacona, un purtător de cuvânt al Mişcării studenţeşti #YoSoy132 împotriva lui Peña Nieto, care a lansat un apel la organizarea de manifestaţii la 1 decembrie.

Sâmbătă, confruntări violente au avut loc între manifestanţi şi membri ai forţelor de poliţie în jurul Camerei. Manifestanţii au aruncat cu cocteiluri Molotov, iar forţele de ordine au răspuns cu gaze lacrimogene. De asemenea, potrivit unei surse paramedicale din cadrul Crucii Roşii, contactată de AFP, poliţia a tras cu gloanţe de cauciuc asupra manifestanţilor.

În urma învestirii lui Peña Nieto, manifestanţi s-au îndreptat către Zocalo, o piaţă din centrul capitalei mexicane, în apropierea căreia gruprui mici s-au livrat unor acte de vandalism, inclusiv asupra Hotelului Hilton.

Crucea Roşie a anunţat că a acordat îngrijiri unui număr de 76 de răniţi şi a transportat alţi 29 la spitale din Mexico.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici