ANALIZĂ: Situaţia căsătoriei între persoane de acelaşi sex şi a adopţiei în lume

Căsătoria între persoane de acelaşi sex va fi legală de-acum în 14 ţări, inclusiv în Franţa, majoritatea acestor state autorizând de asemenea adopţia în cazul cuplurilor de homosexuali, relatează AFP, care prezintă situaţia în lume.

2695 afişări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Situaţia căsătoriei între persoane de acelaşi sex şi a adopţiei în lume

ANALIZĂ: Situaţia căsătoriei între persoane de acelaşi sex şi a adopţiei în lume (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

OLANDA: după ce a creat în 1998 un parteneriat pentru homosexuali, Olanda a fost primul stat care a permis, în aprilie 2001, căsătoria civilă cuplurilor de acelaşi sex. Obligaţiile şi drepturile soţilor sunt identice celor ale heterosexualilor, inclusiv cel de a adopta copii.

BELGIA: căsătoriile între homosexuali sunt autorizate începând din iunie 2003. Cuplurile homosexuale au aceleaşi drepturi ca şi cuplurile heterosexuale, mai puţin în materie de filiaţie. Ele au obţinut în 2006 dreptul de a adopta.

SPANIA: căsătoria homosexuală a fost legalizată în iulie 2005. De asemenea, aceste cupluri, căsătorite sau nu, pot să adopte.

CANADA: legea privind căsătoria cuplurilor de homosexuali şi dreptul de a adopta a intrat în vigoare în iulie 2005. Majoritatea provinciilor canadiene autorizau deja uniunea între persoane de acelaşi sex.

AFRICA DE SUD: în noiembrie 2006, Africa de Sud a devenit primul stat din Africa ce a legalizat uniunea între două persoane de acelaşi sex prin "căsătorie" sau "parteneriat civil". Aceste cupluri pot, de asemenea, să adopte.

NORVEGIA: o lege din ianuarie 2009 implementează egalitatea între homosexuali şi heterosexuali, atât în privinţa căsătoriei şi adopţiei, cât şi privind beneficierea de o asistenţă în vederea fertilizării. Un parteneriat civil exista din 1993.

SUEDIA: permite începând din mai 2009 cuplurilor homosexuale să se căsătoarească civil sau religios. Începând din 1995, acestea sunt autorizate să se unească printr-un "parteneriat". Adopţia pentru toţi este autorizată din 2003.

PORTUGALIA: o lege din iunie 2010 a modificat definiţia căsătoriei, suprimând referirea la "sex diferit". Legea exclude dreptul la adopţie.

ISLANDA: legea care legalizează căsătoriile între homosexuali a intrat în vigoare în iunie 2010. Începând din 1996, uniunile gay erau recunoscute, însă nu erau numite căsătorii. Adopţia este autorizată începând din 2006.

ARGENTINA: la 15 iulie 2010, Argentina a devenit primul stat care a autorizat căsătoria homosexuală în America Latină. Cuplurile de homosexuali au acces la aceleaşi drepturi ca cele heterosexuale şi pot adopta.

DANEMARCA: prima ţară din lume care a autorizat uniunile civile între persoane de acelaşi sex, în 1989, Danemarca a autorizat în iunie 2012 cuplurile de homosexuali să se căsătorească la Biserica Luterană de stat.

URUGUAY: a devenit în aprilie 2013 a doua ţară din America Latină care recunoaşte căsătoria între persoane de acelaşi sex.

NOUA ZEELANDĂ: deputaţii au legalizat în aprilie 2013 căsătoria între persoane de acelaşi sex, după mai bine de un sfert de secol de la scoaterea de sub incidenţă penală a homosexualităţii, în 1986. Noua Zeelandă autoriza uniunile civile începând din 2005.

În BRAZILIA, Consiliul Naţional pentru Justiţie a autorizat pe 14 mai, de facto, căsătoria între homosexuali, scurtcircuitând Parlamentul, care amână de mai mulţi ani să se pronunţe asupra acestui subiect. Această decizie poate, teoretic, să fie pusă în discuţie de către Curtea Supremă sau Parlament. Anterior, justiţia din aproximativ zece state, ca São Paulo, accepta deja, în mod sistematic, să transforme uniuni "stabile" între persoane de acelaşi sex în căsătorie.

Alte două ţări autorizează căsătoria gay parţial pe teritoriului lor, şi anume MEXIC, în capitala federală Mexico, şi STATELE UNITE.

Curtea Supremă americană urmează să se sesizeze asupra acestei probleme sensibile, în contextul în care căsătoria între persoane de acelaşi sex este interzisă la nivel federal, dar este legală în nouă dintre cele 50 de state (Connecticut, Iowa, Massachusetts, New Hampshire, Vermont, New York, statul Washington, Maine şi Maryland) şi în capitala sa, Washington.

În MAREA BRITANIE, deputaţii s-au pronunţat în februarie 2013 în favoarea unui proiect de lege care autorizează căsătoria între persoane de acelaşi sex. Textul urmează să fie examinat de un grup de parlamentari, după care va fi trimis în Camera Lorzilor.

GERMANIA (2001), FINLANDA (2002), CEHIA (2006), ELVEŢIA (2007), COLUMBIA şi IRLANDA (2011 în ambele) recunosc uniunile civile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici