Anchetă asupra patrimoniului din Franţa al unui unchi al lui Bashar al-Assad

Justiţia franceză a deschis o anchetă preliminară asupra patrimoniului din Franţa al lui Rifaat al-Assad, un unchi al preşedintelui sirian Bashar al-Assad, a declarat luni o sursă judiciară pentru AFP.

165 afișări
Imaginea articolului Anchetă asupra patrimoniului din Franţa al unui unchi al lui Bashar al-Assad

Bashar al-Assad (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Această anchetă a fost declanşată în urma unei plângeri depuse pe 13 septembrie de asociaţiile anticorupţie Sherpa şi Transparency International France (TIF), care îl suspectează pe Rifaat al-Assad că a adunat, prin corupţie, un "patrimoniu extraordinar".

Asociaţiile citează între proprietăţile franceze ale acestuia un hotel, "câteva zeci de apartamente" în cartiere de lux la Paris şi un domeniu de aproximativ 45 de hectare în apropiere de capitala franceză.

Rifaat al-Assad, în vârstă de 66 de ani, se află în relaţii tensionate cu Damascul din 1984.

Potrivit cotidianului francez Le Monde, vânzarea unui hotel din Paris a eşuat din cauza unui preţ considerat prea mic - aproximativ 70 de milioane de euro -, propus de potenţiali cumpărători, nişte ruşi. Cotidianul evaluează patrimoniul imobiliar francez al lui Rifaat al-Assad la suma de 160 de milioane de euro.

"Evident", el "nu a putut să finanţeze achiziţia acestui patrimoniu extraordinar doar din venituri salariale şi venituri din activităţile sale politice profesionale cunoscute, şi anume comandant al Brigăzilor Apărării în anii '80, apoi vicepreşedinte al Republicii Arabe Siriene (RAS), (aflându-se) în prezent în exil şi la conducerea «Grupului Naţional Unit» (...), o organizaţie politică din cadrul opoziţiei siriene", se arată în plângerea asociaţiilor, pe care AFP a putut să o consulte.

Cele două asociaţii au cerut să se procedeze "cât mai rapid posibil la o inventariere exhaustivă a bunurilor (mobile sau imobile) care i-au aparţinut sau îi aparţin domnului Rifaat al-Assad şi, dacă este cazul, a anturajului său".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici