Ancheta în cazul Litvinenko dispune de elemente "suficiente" privind implicarea Rusiei

Autorităţile britanice dispun de elemente "apriori suficiente" pentru a stabili implicarea Rusiei în cazul otrăvirii lui Aleksandr Litvinenko, a declarat joi unul dintre responsabilii anchetei judiciare privind cauzele morţii opozantului rus.

210 afișări
Imaginea articolului Ancheta în cazul Litvinenko dispune de elemente "suficiente" privind implicarea Rusiei

Ancheta în cazul Litvinenko dispune de elemente "suficiente" privind implicarea Rusiei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aleksandr Litvinenko, un transfug din FSB (serviciile de securitate ruse) refugiat în Marea Britanie, a băut un ceai în noiembrie 2006 cu Andrei Lugovoi, un agent secret rus, şi cu omul de afaceri Dmitri Kovtun într-un hotel din Londra. Apoi el s-a îmbolnăvit grav şi a murit la spital din cauza otrăvirii cu poloniu, o substanţă radioactivă.

Lugovoi şi Kovtun au lăsat în urma lor o urmă de radioactivitate întorcându-se în Rusia.

Documente confidenţiale transmise de către Guvernul britanic furnizează "elemente a priori suficiente pentru a stabili implicarea statului rus în cazul morţii lui Aleksandr Litvinenko", a anunţat Hugh Davies, în timpul unei audieri preliminare.

Acest tip de anchetă judiciară, denumit "inquest" în dreptul britanic, este destinat să stabilească împrejurările exacte ale unui deces în caz de moarte violentă sau inexplicabilă. Efectuată în paralel cu ancheta poliţiei, investigaţia nu conduce la un proces şi nu vizează să stabilească responsabilităţi penale sau civile.

În cadrul acestei anchete judiciare, Hugh Davies este însărcinat în special să îi interogheze pe martori şi să prezinte dovezi.

Ben Emmerson, avocatul văduvei opozantului rus, Marina Litvinenko, a apreciat că serviciile britanice de informaţii externe, MI6, au eşuat în datoria de a-l proteja.

În opinia sa, Litvinenko a lucrat timp de mai mulţi ani pentru MI6, el fiind solicitat să colaboreze chiar înainte de a muri la o anchetă a serviciilor secrete spaniole privind mafia rusă şi legăturile sale cu clasa politică.

Avocatul susţine că Litvinenko era plătit în acelaşi timp atât de către serviciile secrete britanice, cât şi de cele spaniole.

Reprezentantul Ministerului britanic de Interne a declarat că nu putea "nici să confirme, nici să infirme" că Litvinenko lucra pentru MI6.

Cazul Litvinenko este un subiect de dispută între Londra şi Moscova, ca urmare a refuzului Rusiei de a-l extrăda pe Andrei Lugovoi, considerat de către anchetatorii britanici principalul suspect în asasinat.

Rusia a solicitat să participe în calitate de "parte interesată" la ancheta judiciară.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici