ANCHETĂ ONU: Crime de război şi crime împotriva umanităţii, o "realitate cotidiană" în Siria

Crime de război şi crime împotriva umanităţii au devenit o "realitate cotidiană" în Siria, a denunţat marţi Comisia ONU de anchetă asupra situaţiei din Siria, citând suspiciuni de utilizare a unor arme chimice, masacre şi recurgerea la tortură, în ultimul raport.

469 afișări
Imaginea articolului ANCHETĂ ONU: Crime de război şi crime împotriva umanităţii, o "realitate cotidiană" în Siria

ANCHETĂ ONU: Crime de război şi crime împotriva umanităţii, o "realitate cotidiană" în Siria (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Comisia de anchetă apreciază în acest raport prezentat Consiliului ONU al Drepturilor Omului că "există motive rezonabile să ne gândim că au fost utilizate cantităţi limitate de produse chimice". Anchetatorii citează patru evenimente - şi anume la Khan Al-Assal, lângă Alep, pe 19 martie; la Uteibah, în apropiere de Damasc, pe 19 martie; în cartierul Sheik Masqsood, la Alep, pe 13 aprilie şi în oraşul Saraqib, pe 29 aprilie - în care ar fi fost utilizaţi aceşti agenţi, însă ancheta sa nu a permis, pentru moment, identificarea naturii acestor agenţi chimici, a sistemele de arme utilizate şi nici a celor care le-au folosit.

"Alte incidente fac, de asemenea, obiectul unor anchete", precizează experţii în raportul lor, care acoperă perioada 15 ianuarie-15 mai.

Acţionând în baza unui mandat din partea Consiliului Drepturilor Omului, Comisia internaţională de anchetă nu a primit, încă, undă verde din partea Damascului să pătrundă pe teritoriul sirian. De la începutul mandatului, ea anchetează în legătură cu aproximativ 30 de acuzaţii de masacre, dintre care 17 ar fi fost comise începând de la 15 ianuarie.

"Sunt foarte surprinsă de violenţa şi cruzimea actelor criminale, mai ales a actelor de tortură. Alt element care m-a tulburat este utilizarea unor copii în lupte", care sunt "ucişi, torturaţi", a declarat Carla del Ponte, un cunoscut magistrat elveţian, membră a Comisiei de anchetă.

De la începutul conflictului, 89 de copii soldaţi au fost ucişi în confruntări armate, majoritatea începând din ianuarie.

Anchetatorii acuză armata, ajutată de miliţii şi combatanţi străini, inclusiv din cadrul mişcării şiite libaneze Hezbollah, că a comis crime, acte de tortură, violuri, deplasări cu forţa şi alte acte inumane. "Multe dintre ele (au fost) comise în cursul unor atacuri generalizate şi sistematice împotriva civililor", a subliniat Paulo Pinheiro, preşedintele Comisiei de anchetă.

Comisia acuză şi grupări armate din cadrul opoziţiei de comiterea unor crime de război, inclusiv a unor execuţii extrajudiciare sau acte de tortură şi de faptul că pun în pericol viaţa locuitorilor prin amplasarea de obiective militare în zone civile. Însă ea notează, din nou, că aceste abuzuri nu ating intensitatea şi amploarea celor comise de forţele guvernamentale şi miliţiile care le sunt afiliate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici