Ancheta penală privind executarea ţarului Nicolae al II-lea al Rusiei va fi reluată

Familia Romanov a obţinut miercuri reluarea anchetei penale privind executarea sumară a ultimului ţar al Rusiei, Nicolae al II-lea, tribunalul municipal din Moscova considerând ilegală închiderea investigaţiei în 2009.

124 afișări
Imaginea articolului Ancheta penală privind executarea ţarului Nicolae al II-lea al Rusiei va fi reluată

Ancheta penală privind executarea ţarului Nicolae al II-lea al Rusiei va fi reluată (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Tribunalul a aprobat astfel în apel solicitarea avocatului familiei Romanov, Gherman Lukianov, decizând că dosarul va fi examinat din nou la tribunalul de primă instanţă de alţi judecători, a anunţat agenţia Interfax.

În primă instanţă, tribunalul Basmanni respinsese la 19 martie cererea familiei Romanov de reluare a anchetei penale.

"Tribunalul nu luase în considerare decizia prezidiului Curţii Supreme, care solicita reabilitarea lui Nicolae al II-lea şi a familiei sale", a subliniat Lukianov.

"Sperăm că argumentele noastre vor fi evaluate în mod just la următoarea examinare" a cazului, a adăugat el.

Curtea Supremă rusă a apreciat în octombrie 2008 că Nicolae al II-lea şi familia sa au fost "victime ale represiunii politice", dar ancheta penală a fost închisă la 15 ianuarie 2009 de comitetul de anchetă de pe lângă Parchet.

Nicolae al II-lea, soţia sa Alexandra şi cei cinci copii ai lor, au fost luaţi prizonieri şi apoi executaţi sumar de CEKA, poliţia politică a lui Lenin, la 17 iulie 1918 la Ekaterinbourg, în Munţii Ural.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici