Anders Breivik a studiat Al-Qaida timp de cinci ani pentru a comite atacurile din regiunea Oslo

Anders Behring Breivik, judecat pentru masacrarea a 77 de persoane vara trecută în regiunea Oslo, a declarat vineri, în a cincea zi de proces, că a învăţat cum să comită atacurile studiind Al-Qaida timp de cinci ani.

232 afișări
Imaginea articolului Anders Breivik a studiat Al-Qaida timp de cinci ani pentru a comite atacurile din regiunea Oslo

Anders Breivik a studiat Al-Qaida timp de cinci ani pentru a comite atacurile din regiunea Oslo (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Extremistul de dreapta a declarat în faţa instanţei că a urmărit Al-Qaida îndeaproape din 2006 şi până în 2011 şi că a studiat "efectele (reţelei teroriste) în presă, ceea ce (terorştii) au făcut greşit, ceea ce au făcut bine, de ce ai nevoie".

El a precizat că ideea de a purta uniformă de poliţist pe 22 iulie 2011, pe Insula Utoya, unde a deschis focul timp de peste o oră asupra participanţilor la o tabără de vară a organizaţiei tinerilor laburişti norvegieni, i-a venit după ce a citit "revista" online a reţelei teroriste Al-Qaida, relatează CNN.

De asemenea, Breivik a mărturisit că a obţinut unele "ponturi" privind la documentare despre războaiele din Irak şi Afganistan.

"Cea mai de succes (organizaţie teroristă) este Al-Qaida. Acţiunile lor îi transformă în martiri. Aceasta este cheia unei rezistenţe de succes", a apreciat autorul atacurilor din regiunea Oslo.

Pe de altă parte, procurorii au dorit să afle, în cursul audierii de vineri, care sunt rădăcile ideilor extremistului de dreapta, care a recunoscut acuzaţiile formulate împotriva sa, dar care pledează nevinovat.

Breivik a citat, răspunzând la întrebările procurorilor, sistemul de educaţie din ţara sa drept exemplu de ceea ce el consideră că este "greşit" în Norvegia.

"Veţi avea bărbaţi care se apucă de croşetat şi gătit şi femei care se apucă de dulgherie. Acesta este marxism", a subliniat el. "Dacă privim mai de aproape sistemul şcolar norvegian, vedem că este golit de cunoştinţe, de coduri de onoare.

S-a decis că aceste coduri de onoare, care au fost atât de importante în Europa timp de sute de ani, trebuie să nu mai existe", a continuat extremistul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici