Angajaţi ai ambasadei britanice la Teheran, aduşi în faţa justiţiei

Angajaţi locali ai ambasadei britanice la Teheran vor fi aduşi în faţa justiţiei, ca urmare a mişcării de contestare a realegerii preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad, a anunţat, vineri, Ahmad Jannati, şeful celei mai înalte instanţe electoralele din Iran.

13 afișări
Imaginea articolului Angajaţi ai ambasadei britanice la Teheran, aduşi în faţa justiţiei

Angajaţi ai ambasadei britanice la Teheran, aduşi în faţa justiţiei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ambasada lor a fost prezentă în aceste incidente (legate de manifestaţii - n.red.), au fost arestate mai multe persoane şi, bineînţeles, ele vor fi aduse în faţa justiţiei, au trecut la mărturisiri", a declarat şeful Consiliului Gardienilor Constituţiei, în timpul rugăciunii de vineri.

Nouă angajaţi locali ai ambasadei Marea Britanie au fost arestaţi la 28 iunie după manifestaţiile organizate împotriva realegerii ultraconservatorului Ahmadinejad în scrutinul prezidenţial de la 12 iunie.

Potrivit Guvernului britanic, doi dintre ei se află în continuare în detenţie.

Autorităţile iraniene au acuzat ambasada Marii Britanii că şi-a infiltrat aceşti angajaţi printre manifestanţii opoziţiei pentru a provoca dezordine, lucru pe care Londra l-a dezminţit cu vehemenţă.

Londra, "preocupată" de anunţul privind acţiuni juridice împotriva angajaţilor ambasadei

Guvernul britanic şi-a exprimat "preocuparea" în legătură cu anunţul declanşării unor proceduri judiciare împotriva angajaţilor locali ai ambasadei britanice din Teheran, anunţând că va verifica aceste informaţii.

"Suntem preocupaţi şi verificăm informaţiile", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului britanic de Externe. "Prioritatea noastră absolută este obţinerea eliberării tuturor angajaţilor locali ai ambasadei", adaugă oficialul citat.

Apelul Marii Britanii de retragere a ambasadorilor din Iran, primit cu prudenţă de alte state UE

Apelul Marii Britanii în sensul retragerii ambasadorilor statelor UE de la Teheran a fost respins de state care adoptă atitudini mai prudente, precum Germania şi Italia, informează cotidianul The Times

Marea Britanie, susţinută de fosta preşedinţie cehă a UE, ceruse retragerea temporară a ambasadorilor statelor UE în scopul exercitării de presiuni asupra Teheranului pentru eliberarea unor angajaţi iranieni ai reprezentanţei diplomatice britanice.

În prezent, au rămas în detenţie doi funcţionari ai ambasadei britanice, iar noua preşedinţie suedeză a Consiliului UE a adoptat un ton mai puţin agresiv, similar cu cel al altor state membre UE, între care Germania.

Ministrul suedez de Externe, Carl Bildt, a declarat joi seara că Uniunea Europeană a cerut eliberarea tuturor angajaţilor ambasadei britanice, fiind aşteptat răspunsul Iranului.

Bildt a sugerat că o decizie de retragere a ambasadorilor ar fi prematură: "Vom face totul pas cu pas". El a subliniat că "mingea este în terenul Iranului", avertizând că pot fi luate măsuri dure, deşi Uniunea Europeană doreşte relaţii bune cu Teheranul.

Referindu-se la apelul Marii Britanii de retragere a ambasadorilor, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a declarat că mai degrabă trebuie transmis "un semnal puternic" Iranului la summitul G8 programat pentru săptămâna viitoare în Italia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici