Angela Merkel este dispusă să discute despre un Guvern cu SPD

Cancelarul în exerciţiu, Angela Merkel, care a câştigat alegerile legislative de duminică din Germania, s-a declarat "deschisă" pentru a discuta despre formarea unui Guvern "de mare coaliţie" cu social-democraţii.

267 afișări
Imaginea articolului Angela Merkel este dispusă să discute despre un Guvern cu SPD

Angela Merkel (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Suntem deschişi să avem discuţii (...). Am avut un prim contact cu preşedintele SPD" Sigmar Gabriel, a declarat Merkel, subliniind că acest lucru nu exclude "alte contacte" cu Verzii, alţi parteneri posibili pentru formarea unei majorităţi în Bundestag.

Preşedintele SPD a cerut să discute, iniţial, cu membrii partidului său, vineri, potrivit cancelarului german, care a apreciat că acest fapt este "de înţeles".

Conservatorii (CDU/CSU) conduşi de Merkel au înregistrat duminică cel mai bun rezultat de la reunificarea Germaniei, în 1990, obţinând 41,5% din voturi. Ei dispun de 311 de mandate din 630 în noua Cameră inferioară a Parlamentului german, Bundestag.

Actualul lor aliat, partidul liberal FDP, nu a reuşit să atingă pragul de 5%, necesar pentru a intra în Bundestag. Astfel, Merkel urmează să caute un nou aliat, care ar putea deveni SPD, creditat cu 25,7% din voturi şi reprezentat în Bundestag de 192 de deputaţi.

Anterior, Merkel a guvernat cu SPD în timpul primului său mandat, în perioada 2005-2009.

Totuşi, cancelarul german a subliniat că nu exclude "alte contacte" cu Verzii, alţi parteneri posibili pentru formarea unei majorităţi în Bundestag, aceştia obţinând 8,4% din voturi şi 63 de mandate.

Merkel nu se aşteaptă la o încheiere rapidă a negocierilor. "Asta va dura un anumit timp, (dar) CDU este pregătită pentru discuţii", a afirmat ea.

De asemenea, cancelarul german va conduce împreună cu ramura bavareză a partidului său, CSU.

"CDU şi CSU cooperează îndeaproape (...), am avut câteva discuţii intense cu Horst Seehofer (liderul CSU) şi vom avea şi altele", a adăugat Merkel.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici