Angela Merkel se opune încheierii procesului de aderare a Turciei la Uniunea Europeană

Cancelarul german, Angela Merkel, a respins miercuri posibilitatea încheierii procesului de aderare a Turciei la Uniunea Europeană, dar a semnalat faptul că blocul comunitar nu va începe discuţii cu Ankara privind modernizarea uniunii vamale existente, relatează site-ul agenţiei Anadolu.

1637 afișări
Imaginea articolului Angela Merkel se opune încheierii procesului de aderare a Turciei la Uniunea Europeană

Angela Merkel se opune încheierii procesului de aderare a Turciei la Uniunea Europeană

În cadrul unui interviu care vine cu o lună înainte de alegerile generale, Merkel a subliniat că încheierea procesului de integrare a Turciei în UE, aşa cum au cerut politicienii germani din opoziţie, ar fi un mesaj greşit pentru cetăţenii turci care sunt în favoarea aderării.

Totodată, cancelarul german a transmis că în acest moment nu este posibilă deschiderea de noi capitole în discuţii, din cauza tensiunilor recente cu Ankara, dar a menţionat că negocierile pentru aderare ar trebui să continue într-o manieră "deschisă".

"Dar, în orice caz, pentru moment, nu vom purta discuţii cu Turcia privind îmbunătăţirea şi consolidarea uniunii vamale", a spus Merkel.

Turcia a încheiat un acord vamal cu UE în 1995 şi actualizarea acestuia este printre priorităţile guvernului turc.

Deşi este în favoarea dezvoltării relaţiilor bilaterale cu Turcia, Merkel a anunţat o scădere a asistenţei financiare de preaderare pentru Turcia.

"Nu va mai exista asistenţă de preaderare pentru Turcia în cazul zonelor despre care nu ştim în mod clar unde se îndreaptă banii", a spus cancelarul german.

UE intenţiona să aloce pentru Turcia fonduri de aproape 4 miliarde de euro (în perioada 2014- 2020). Până în prezent, 189 de milioane de euro au fost acordate pentru a ajuta Turcia să adopte standarde europene în diferite domenii, inclusiv în privinţa statului de drept, a drepturilor omului şi a libertăţii presei.

Declaraţiile Angelei Merkel vin după ce partidele de opoziţie au sporit presiunea asupra guvernului german, căutând un ton mai dur împotriva Turciei, în special pe fondul recentelor arestări a aproximativ 10 cetăţeni germani, inclusiv a unui reporter şi a unui activist pentru drepturile omului, acuzaţi de susţinerea organizaţiilor teroriste.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici