Anumiţi comisari europeni, printre care şi Dacian Cioloş, vor fi în centrul atenţiei

Odată cu apropierea audierilor celor 27 de membri ai Comisiei Europene în Parlamentul European, unii comisari vor fi în centrul atenţiei mediatice, din cauza portofoliului lor sau a criticilor cărora vor trebui să le facă faţă.

77 afișări
Imaginea articolului Anumiţi comisari europeni, printre care şi Dacian Cioloş, vor fi în centrul atenţiei

Anumiţi comisari europeni, printre care şi Dacian Cioloş, vor fi în centrul atenţiei (Imagine: Eduard Andrei/Mediafax Foto)

CATHERINE ASHTON (Afaceri Externe)

Baroneasă de Upholland, laburista britanică a fost responsabilă timp de mai puţin de un an de Comerţ, în cadrul precedentei Comisii. Mulţi critică lipsa experienţei diplomatice, în condiţiile în care a fost numită Înalt Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe. Ea este în acelaşi timp vicepreşedinte al CE.

Răspunsurile sale evazive în cursul unei pre-audieri în decembrie i-au lăsat pe eurodeputaţi nemulţumiţi. Ei aşteaptă de asemenea răspunsuri privind "Serviciul de acţiune externă", un vast corp de diplomaţi europeni pe care ea trebuie să îl implementeze în toată lumea.

MICHEL BARNIER (Piaţă internă)

Faptul că libera circulaţie a bunurilor şi serviciilor a fost încredinţată fostului ministru francez al Agriculturii şi al Afacerilor Externe i-a îngrijorat mult pe britanici, dornici să apere interesele cartierului financiar City.

Acest fost membru al Comisiei Romano Prodi (1999-2004) se va strădui în cursul audierilor să încheie polemica alimentată de preşedintele francez Nicolas Sarkozy, care a apreciat nominalizarea sa drept "triumful ideilor franceze de reglementare".

DACIAN CIOLOŞ (Agricultură)

Fostul ministru român al Agriculturii este considerat un apropiat al Franţei, care militează pentru menţinerea importantelor subvenţii alocate agriculturii. Căsătorit cu o franţuzoaică, Cioloş este descris ca un prieten al lui Michel Barnier. Partizanii unei reforme a Politicii Agricole Comune nu au o părere bună despre sosirea unei personalităţi provenind dintr-o mare ţară agricolă, criticată adesea pentru controalele deficitare asupra subvenţiilor europene.

OLLI REHN (Afaceri economice şi monetare)

Liberalul finlandez era până în prezent responsabil cu Extinderea. El va supraveghea de acum reducerea deficitelor bugetare ale ţărilor UE, care au explodat din cauza crizei.

JOAQUIN ALMUNIA (Concurenţă)

Socialistul spaniol, responsabil cu Afacerile Economice şi Monetare în actualul Executiv comunitar, se va ocupa în noua Comisie de Concurenţă, un portofoliu de temut pentru companiile europene şi Guvernele din UE.

KAREL DE GUCHT (Comerţ)

Afirmaţiile sale în calitate de comisar responsabil cu Ajutorul pentru Dezvoltare, referitoare la R.D. Congo, au făcut ca belgianul să fie decretat persona non grata de către autorităţile congoleze. El va fi în prezent responsabil cu măsurile anti-dumping, cu marile acorduri comerciale ale UE şi va reprezenta Europa la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC).

GUENTHER OETTINGER (Energie)

Desemnarea acestui ales local fără experienţă internaţională, tot mai nepopular în ţara de origine, a generat o surpriză.

Verzii se tem că el ar putea apăra prea mult interesele marilor grupuri energetice germane. CV-ul său este de asemenea marcat de afirmaţii controversate în 2007, când a apărat trecutul unui fost nazist, predecesorul său la conducerea landului Baden-Wurttemberg, Hans Filbinger.

STEFAN FULE (Extindere)

Trecutul comunist al acestui diplomat ceh, în special studiile sale (1981-1986) la Institutul de stat sovietic pentru relaţii internaţionale din Moscova (MGIMO), a generat deja o dezbatere privind nominalizarea sa, în mai 2009, ca ministru al Afacerilor Europene la Praga.

RUMIANA JELEVA (Cooperare şi ajutor umanitar)

Ministru bulgar al Afacerilor Externe începând din iulie, ea va trebui în special să se apere de zvonurile care circulă în Bulgaria privind legăturile presupuse ale soţului său cu crima organizată.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici