Apeluri pentru deschiderea unei anchete guvernamentale în cazul actelor de pedofilie din Marea Britanie

Guvernul britanic făcea obiectul unor presiuni puternice, duminică, pentru a deschide o anchetă oficială privind actele de pedofilie care ar fi fost comise în anii '70 şi '80 de către membri ai Guvernului şi deputaţi, după dispariţia misterioasă a dosarelor pe acest subiect.

170 afișări
Imaginea articolului Apeluri pentru deschiderea unei anchete guvernamentale în cazul actelor de pedofilie din Marea Britanie

Apeluri pentru deschiderea unei anchete guvernamentale în cazul actelor de pedofilie din Marea Britanie (Imagine: Diana Iurkiewicz/ Mediafax Foto)

Apelurile pentru a-i trage la răspundere pe cei vinovaţi se multiplică, în timp ce premierul britanic David Cameron i-a cerut la sfârşitul săptămânii lui Mark Sedwill, secretar permanent al Ministerului de Interne, "să facă tot posibilul pentru a descoperi" ce s-a întâmplat cu cele 114 dosare lipsă.

Duminică, Ministerul de Interne s-a bazat pe un raport din 2013 pentru a anunţa că, aparent, acestea au fost "distruse sau pierdute".

Dosarele i-au fost transmise în 1983 ministrului de Interne din perioada respectivă, Leon Brittan, de către deputatul laburist Goeffroy Dickens, militant împotriva maltratării copiilor.

Leon Brittan, ministru influent în Guvernul lui Margaret Thatcher, s-a apărat în această săptămână, afirmând că a predat dosarele autorităţilor competente.

"Ar putea fi vorba despre o operaţiune de camuflare", a comentat pentru BBC Norman Tebbit, o altă figură a perioadei Thatcher.

O petiţie lansată duminică de către deputatul laburist Tom Watson, prin care acesta îi cere şefului Guvernului să deschidă o anchetă naţională, a strâns peste 30.000 de semnături în cursul serii.

"Aceasta trebuie condusă de experţi în protecţia copilului. Fiecare pistă neexplorată va lăsa un sentiment de inconfort în instituţiile ţării sau, mai rău, o suspiciune de disimulare", a declarat Yvette Cooper, o lideră a opoziţiei laburiste.

Responsabilii politici precum deputatul conservator David Mellor, fost coleg al lui Leon Brittan, au avertizat însă împotriva unei "vânători de vrăjitoare".

În ceea ce îl priveşte pe vicepremierul Nick Clegg, acesta s-a arătat reticent cu privire la deschiderea unei anchete oficiale privind fapte atât de vechi, în timp de poliţia analizează cazul.

Scandalul dosarelor lipsă are loc pe fondul multiplicării anchetelor şi proceselor privind actele de pedofilie din anii '60-'90.

Ele au loc după descoperirea unui scandal răsunător în jurul lui Jimmy Savile, moderator al BBC decedat în 2011, care este considerat în prezent de Scotland Yard drept "unul dintre cei mai mari infractori sexuali din istoria ţării".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici