Aproape 250 de persoane au fost reţinute la Bruxelles, în cursul unei manifestaţii împotriva acordului de liber-schimb între UE şi SUA

Aproape 250 de persoane, printre care trei deputaţi ecologişti, au fost reţinute joi, la Bruxelles, în cursul unei manifestaţii împotriva acordului de liber-schimb negociat între Uniunea Europeană (UE) şi Statele Unite, au anunţat organizatorii reuniunii.

150 afișări
Imaginea articolului Aproape 250 de persoane au fost reţinute la Bruxelles, în cursul unei manifestaţii împotriva  acordului de liber-schimb între UE şi SUA

Aproape 250 de persoane au fost reţinute la Bruxelles, în cursul unei manifestaţii împotriva acordului de liber-schimb între UE şi SUA (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

"Au fost efectuate 249 de reţineri", a declarat pentru AFP Sebastian Franco, purtătorul de cuvânt al Alianţei D19-20, care reuneşte asociaţii ale agricultorilor, şomerilor şi artiştilor, îngrijoraţi de riscul de "catastrofă socială, ecologică şi alimentară" prezentat, în opinia lor, de tratatul de liber-schimb (TTIP) negociat de Bruxelles şi Washington.

Poliţia a confirmat prezenţa unor deputaţi belgieni printre persoanele arestate şi anunţă că ei au fost eliberaţi imediat.

"Este regretabil că aleşi au săvârşit contravenţii", a apreciat purtătorul de cuvânt al poliţiei, Christian de Coninck. El a justificat intervenţia poliţiei prin faptul că manifestanţii au încercat, deşi nu erau autorizaţi, să se alăture unei reuniuni la care participa comisarul european pentru Comerţ, Karel De Gucht.

Pentru a-i împidica pe manifestanţi să se alăture reuniunii, forţele de ordine au folosit tunurile cu apă şi au efectuat arestări.

Manifestanţii reţinuţi au fost eliberaţi, a precizat purtătorul de cuvânt al poliţiei.

Formaţiunea ecologistă belgiană ECOLO a trimis la faţa locului aproximativ 15 aleşi şi activişti, între care deputaţii Parlamentului regiunii Bruxelles Anne Herscovici, Ahmed Mouhssin şi Alain Maron, care au fost arestaţi, a anunţat purtătorul său de cuvânt, Franco Meggetto.

Cei trei deputaţi regionali au fost eliberaţi în cursul zilei, la solicitarea copreşedintei ECOLO, Emily Hoyos, a anunţat formaţiunea ecologistă.

Forţele de ordine "s-au comportat ca şi cum manifestanţii ar fi fost terorişti, în timp ce era vorba despre simpli cetăţeni şi activişti", a denunţat secretarul de Stat pentru Locuinţe al Guvernului regiunii Bruxelles, ecologistul Cristos Doulkeridis.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici