Apropiaţi ai succesorului lui Kim Jong-Il au vrut să-l ucidă pe fiul său cel mare

Apropiaţi ai lui Kim Jong-Un, fiul cel mai mic şi presupusul succesor al liderului nord-coreean Kim Jong-Il, intenţionau să-l atace pe fiul cel mai mare al "conducătorului iubit" în 2009, dar China i-a împiedicat, afimă miercuri cotidianul Chosun Ilbo, citând o sursă guvernamentală.

34 afișări
Imaginea articolului Apropiaţi ai succesorului lui Kim Jong-Il au vrut să-l ucidă pe fiul său cel mare

Apropiaţi ai succesorului lui Kim Jong-Il au vrut să-l ucidă pe fiul său cel mare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit acestei surse, apropiaţi ai lui Kim Jong-Un au complotat, în ianuarie 2009, să se debaraseze de fiul cel mare, Kim Jong-Nam, fratele vitreg al lui Kim Jong-Un. Liderul nord-coreean tocmai hotărâse, la vremea respectivă, ca fiul cel mic să îi succeadă la putere.

Apropiaţii presupusului succesor "voiau să-i facă ceva lui Kim Jong-Nam, care vorbea un pic prea mult în străinătate", dar China i-ar fi avertizat împotriva oricărei acţiuni pe teritoriul său, a declarat această sursă pentru cotidianul sud-coreean.

Kim Jong-Nam, în vârstă de 39 de ani, locuieşte în China şi în Macao, un teritoriu chinez, de când a căzut în dizgraţia tatălui său, după ce a încercat să intre în Japonia cu un paşaport fals.

Potrivit cotidianului, fiul mai mare al lui Kim Jong-Il este un apropiat al copiilor oficialilor chinezi de rang înalt, un grup numit "micii prinţi".

"Kim Jong-Nam nu se va întoarce în Coreea de Nord. Va rămâne în China", a precizat sursa guvernamentală pentru Chosun Ilbo. Serviciile de informaţii sud-coreene nu au dorit să comenteze aceste informaţii.

Kim Jong-Un, în vârstă de 27 de ani, a fost promovat aproape oficial ca succesor al tatălui său, în cadrul unei reuniuni excepţionale a partidului unic, la sfârşitul lui septembrie.

De atunci, el a apărut în public alături de Kim Jong-Il, în mai multe rânduri, inclusiv duminică, când a avut loc o paradă militară gigantică, la Phenian.

Kim Jong-Nam a declarat într-un interviu difuzat marţi de postul privat de televiziune japonez Asashi TV, că se "opune transmiterii ereditare" a puterii. "Personal, eu mă opun transmiterii ereditare (a puterii) către o a treia generaţie a familiei", a declarat el, în limba coreeană, la Beijing

Kim Jong-Il, în vârsă de 68 de ani, care a suferit un atac cerebral în urmă cu doi ani, i-a succedat la putere tatălui său, Kim Il-Sung, decedat în 1994.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici