Aprovizionarea cu mac de opiu în Afganistan a scăzut cu 95% după interzicerea talibanilor - ONU

Producţia de mac de opiu din Afganistan, care era anterior principalul furnizor mondial, a scăzut vertiginos de când administraţia talibană a interzis cultivarea stupefiantelor, anul trecut, potrivit unui raport al Naţiunilor Unite publicat duminică şi citat de Reuters.

16700 afișări
Imaginea articolului Aprovizionarea cu mac de opiu în Afganistan a scăzut cu 95% după interzicerea talibanilor - ONU

Aprovizionarea cu mac de opiu în Afganistan a scăzut cu 95% după interzicerea talibanilor - ONU

Biroul ONU pentru Droguri şi Criminalitate (UNODC) a precizat că, în 2023, cultivarea opiului a scăzut în întreaga ţară la doar 10.800 de hectare (26.700 de acri), de la 233.000 de hectare în anul precedent, reducând oferta cu 95%, la 333 de tone.

Acest lucru a pus presiune asupra fermierilor din această ţară devastată de război, unde majoritatea oamenilor depind de agricultură, iar valoarea exporturilor de mac a depăşit uneori valoarea tuturor bunurilor exportate oficial, a precizat UNODC.

Scăderea bruscă ar putea avea consecinţe majore pentru economia unei ţări în care aproximativ două treimi din populaţie are deja nevoie de ajutor umanitar, se arată în raport.

„În următoarele luni, Afganistanul are nevoie urgentă de investiţii puternice în mijloace de trai durabile pentru a le oferi agricultorilor afgani oportunităţi ca să nu se mai ocupe de opiu”, a declarat Ghada Waly, directorul executiv al UNODC.

„Acest lucru reprezintă o oportunitate reală de a construi în vederea obţinerii de rezultate pe termen lung împotriva pieţei ilicite a opiului şi a daunelor pe care aceasta le provoacă atât la nivel local, cât şi global”.

Contracţia uriaşă a ofertei din Afganistan - despre care se estimează că furnizează aproximativ 80% din opiul ilegal din lume - ar putea duce, în cele din urmă, la o scădere a consumului de opiu la nivel internaţional, dar riscă, de asemenea, să intensifice utilizarea la nivel mondial a unor alternative precum fentanilul sau opioidele sintetice, a declarat UNODC.

Liderul spiritual suprem al talibanilor a interzis cultivarea narcoticelor în aprilie 2022, iar ministerul de interne a declarat că va distruge orice culturi rămase. În timpul guvernării lor anterioare, talibanii au interzis în 2000 cultivarea macului, deoarece căutau legitimitate internaţională, dar s-au confruntat cu o reacţie populară, potrivit experţilor.

Multe dintre provinciile în care talibanii au avut în mod istoric un nivel ridicat de susţinere, cum ar fi sudul Helmand, au o mare concentraţie de culturi de mac de opiu. UNODC a declarat că mulţi agricultori au trecut la cultivarea grâului, dar că acest lucru a adus venituri mult mai mici decât cele obţinute din cultivarea macului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
mac,
opiu,
taliban

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici