Aproximativ 100 de morţi în America Centrală, în timpul furtunii tropicale Agatha - FOTO

Aproape 100 de persoane au fost ucise, iar alte câteva mii au rămas fără locuinţe duminică, în America Centrală, în timpul furtunii tropicale Agatha, prima din sezonul ciclonic, potrivit bilanţurilor oficiale.

71 afișări
Imaginea articolului Aproximativ 100 de morţi în America Centrală, în timpul furtunii tropicale Agatha - FOTO

Aproximativ 100 de morţi în America Centrală, în timpul furtunii tropicale Agatha (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ţara cea mai afectată de căderea ploilor torenţiale, Guatemala, înregistra duminică seara cel puţin 73 de morţi şi aproximativ 75.000 de sinistraţi, potrivit securităţii civile.

Doisprezece turişti austrieci şi americani au fost evacuaţi dintr-un centru de vacanţe, situat la 220 de kilometri vest de capitală, Guatemala.

Cea mai afectată municipalitate a fost San Antonio Palopo, unde ploile au provocat o alunecare de teren care a distrus 25 de locuinţe, ucigând cel puţin 15 persoane, potrivit primarului din acest oraş.

Salvatorii au declarat că aceste cadavre urmau să fie înhumate imediat, pentru a evita propagarea unei maladii.

În El Salvador, ţară vecină, directorul protecţiei Civile, Jorge Melendez, a anunţat decesul a nouă persoane şi dipariţia altor două, în legătură cu trecerea furtunii Agatha.

Preşedintele Mauricio Funes a decretat "alertă roşie" pe tot teritoriul, apreciind situaţia ca fiind "critică".

Honduras a anunţat opt morţi şi mii de persoane fără adăpost, dar şi importante pagube materiale.

Prima furtună tropicală din sezonul ciclonic (1 iunie - 30 noiembrie), deosebit de puternică, Agatha s-a transformat duminică în depresiune.

Aeroportul internaţional din capitala Guatemalei urma să rămână închis în următoarele cinci zile.

Guatemala se confruntă, de asemenea, cu erupţia vulcanului Pacaya, în timpul căreia au murit două persoane, iar alte trei au fost date dispărute. Eforturile de îndepărtare a cenuşii vulcanice de pe piste au fost complicate de precipitaţiile aduse de depresiunea tropicală.

"Forţa furtunii s-a diminuat considerabil", a dat asigurări preşedintele Guatemalei, Alvaro Colon, în pofida faptului că ţara se află, în continuare, în "situaţie de urgenţă".

Columbia, Statele Unite şi Mexicul au oferit un ajutor aerian pentru transportarea ajutoarelor sau participarea la evacuări.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici