Arabia Saudită, suspectată că a construit primul reactor nuclear

Arabia Saudită se apropie, conform imaginilor obţinute prin satelit, de finalizarea construirii primului reactor nuclear, o situaţie care generează preocupări la nivel internaţional deoarece Riyadul nu a adoptat reglementările internaţionale care garantează că tehnologia nu este utilizată militar.

1728 afișări
Imaginea articolului Arabia Saudită, suspectată că a construit primul reactor nuclear

Arabia Saudită, suspectată că a construit primul reactor nuclear

Complexul nuclear de cercetare se află în incinta Institutului pentru Ştiinţă şi Tehnologie "Regele Abdulaziz" din Riyad, potrivit imaginilor prin satelit publicate de GoogleEarth, informează site-ul agenţiei Bloomberg. Imaginile confirmă că lucrările de construcţie la primul reactor nuclear saudit se apropie de final.

Avansarea proiectului îi alarmează pe specialiştii în domeniul nuclear, întrucât Arabia Saudită încă nu a adoptat setul de reglementări internaţionale care garantează că energia atomică civilă nu este utilizată pentru fabricarea de arme nucleare.

"Există o probabilitate foarte mare ca aceste imagini să arate primul complex nuclear al ţării. Acest lucru înseamnă că Arabia Saudită trebuie să adopte toate garanţiile internaţionale", a declarat Robert Kelley, fost director al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici