Armata algeriană cere demiterea preşedintelui Abdelaziz Bouteflika

Şeful Statului Major din Algeria, locotenentul Ahmed Gaed Salah, a cerut ca preşedintele Abdelaziz Bouteflika să fie declarat inapt pentru exercitarea funcţiei, în urma protestelor organizate faţă de regimul său în ultima lună, relatează BBC.

248 afișări
Imaginea articolului Armata algeriană cere demiterea preşedintelui Abdelaziz Bouteflika

Armata algeriană cere demiterea preşedintelui Abdelaziz Bouteflika

„Trebuie să găsim o metodă de încheiere a crizei, în conformitate cu Constituţia ţării”, a declarat Ahmed Gaed Salah într-un interviu difuzat de televiziunea algeriană.

Preşedintele Abdelaziz Bouteflika, în vârstă de 82 de ani, a transmis că nu va candida pentru un nou mandat şi a amânat alegerile prezidenţiale, fiind acuzat de protestatari că încearcă să găsească un plan pentru a-şi prelungi regimul de 20 de ani.

Autorităţile algeriene urmează să asigure tranziţia politică a ţării, să lucreze la o nouă Constituţie şi să stabilească data viitoarelor alegeri prezidenţiale, dar nu a fost momentan stabilită o dată exactă pentru iniţierea procesului.

Protestele au continuat în marile oraşe din Algeria şi după ce preşedintele a anunţat că nu va candida pentru un nou mandat.

Ahmed Gaed Salah, care deţine şi funcţia de adjunct al ministrului Apărării şi este văzut drept un oficial loial lui Abdelaziz Bouteflika, a declarat în mai multe rânduri că armata şi poporul împărtăşesc aceeaşi viziune privind viitorul Algeriei, manifestându-şi susţinerea pentru protestatari.

Şeful Statului Major a declarat că „singura garanţie pentru o situaţie politică stabilă” este reprezentată de Constituţie şi a făcut apel la invocarea Articolului 102, care permite Consiliului Constituţional să declare funcţia de preşedinte vacantă, dacă liderul este considerat în incapacitate de a-şi exercita funcţia.

„Această soluţie reprezintă un consens şi trebuie acceptată de toate părţile”, a declarat Ahmed Gaed Salah.

Dacă va fi luată această decizie, funcţia de preşedinte va fi preluată de Abdelkhader Bansallah, şeful Senatului, până la organizarea unor noi alegeri.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici