Armata americană renunţă la beretă şi revine la caschetă

Forţele terestre americane abandonează bereta, pe care a adoptat-o în urmă cu zece ani, revenind la cascheta tradiţională, din cauza nemulţumirii trupelor, a anunţat luni Pentagonul.

1264 afișări
Imaginea articolului Armata americană renunţă la beretă şi revine la caschetă

Armata americană renunţă la beretă şi revine la caschetă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În urma unui sondaj efectuat asupra unui număr de 1,3 milioane de soldaţi şi ofiţeri, dintre care 566.000 activi, armata americană a retras din regulamentul său scrupulos purtarea beretei negre, pe care a înlocuit-o cu casca de camuflaj, care va face parte din uniforma militarilor americani, a declarat colonelul Thomas Collins, purtătorul de cuvânt al forţelor terestre.

"Bereta este un acoperământ elegant, pe care vom continua să o purtăm cu uniforma de serviciu (pantalon albastru cu dungă galbenă şi cămaşă albă), dar utilitatea sa într-un mediu de lucru este limitată. Nu există vizieră, nu protejează de soare şi nu absoarbe bine transpiraţia", a subliniat colonelul Thomas Collins.

"Nu-mi place să port un ciorap mulat pe cap, care, în plus, îmi irită scalpul", a declarat un ofiţer, Mark Vino, pentru cotidianul Army Times.

Odinioară rezervată forţelor speciale, bereta a fost impusă, în 2001, de către comandantul Statului Major al armatei americane, pentru a sublinia profesionalismul şi excelenţa soldaţilor.

Însă, beretele negre (rangers), beretele verzi şi beretele roşii (ale paraşutiştilor) vor continua să fie purtate, alături de caschetă.

Într-un context de reducere bugetară, măsura nu este lipsită de importanţă, potrivit Army Times, având în vedere că o beretă costă 11,90 dolari, iar o caschetă 6,50 de dolari. Fiecare soldat le primeşte pe amândouă, odată cu echipamentul.

De asemenea, soldaţii nu vor mai ataşa la ţinută, cu sistemul de închidere Velcro, înscrisurile care le poartă numele, gradul şi tresele. În schimb, le vor putea coase. "Steagul american şi insignele pentru umeri vor continua să fie ataşate cu sistemul de închidere Velcro", a mai spus Collins.

Simbol al unei reveniri la normal după zece ani de război, membrii forţelor terestre care servesc la sediul Departamentului Apărării vor purta, de-acum, uniforma de serviciu şi nu vor mai autorizaţi să patruleze pe culoarele clădirii în uniformă militară de exerciţiu, un obicei apărut după 11 septembrie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici